dækket bord med rester fra et middagsselskab

Når mad bringer os sammen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.04.19
Denne måned anbefaler vi litteratur, der får maven til at knurrer af sult og lysten til at invitere venner og familie på middag til at blomstre. Vi sætter nemlig fokus på det at spise samme og du er inviteret med. Velbekomme!

Babettes gæstebud af Karen Blixen

Fordi mad og hele den sociale situation, et måltid er, spiller så vigtig en rolle i vores liv, fylder det selvfølgelig også meget i litteraturen. Dansk litteratur har en stolt tradition for at skildre måltider, så vores munde løber i vand. En af de mest berømte litterære skildringer af et måltid – og det ikke bare i Danmark – er Karen Blixens klassiker Babettes gæstebud. Den fine franske kokkepige, der ankommer som flygtning til en lille afsides by i Norge, kreerer her ikke blot et måltid, som ingen i byen nogensinde vil glemme, men et kunstværk, der er så formidabelt beskrevet, at vi som læsere kan smage med. Blixen bruger maden, både frembringelsen og indtagelsen af den, til at sige noget dybere om kunst og om menneskelige relationer.

Anbefalet af Andreas

Masayuki Kusumi og Jiro Taniguchi: Den ensomme gourmet

Gå til bords med dette festmåltid af en visuel oplevelse. Den prisbelønnede tegneserieskaber Jiro Taniguchi forener den klassiske, japanske anime stil med fin fortællekunst i sine moderne grafiske romaner. I ”Den ensomme gourmet” er maden og måltidet i hovedsædet: Vi følger en unavngivet, japansk handelsmand på rejse igennem Japan, hvor landets historie og lokale madlavning bliver udfoldet. Undervejs får læseren små bidder af hovedpersonens livshistorie serveret, der til sidst tegner et billede af den ukendte mand. Taniguchi har en detaljeret streg og han mestrer at afbillede mad på en levende og appetitvækkende måde. Snyd heller ikke dig selv for hans mere kendte titler, ”Barndommens gade” og ”Senseis mappe”. Velbekomme! 

Anbefalet af Sarah

Det var ikke planen at købe kålroer Af Anders Haahr Rasmussen 

’Det var ikke planen at købe kålroer’ er en skøn (kogebogs)roman opbygget efter opskriftsbøgernes principper. Hvert kapitel er nemlig udformet som en slags opskrift. Titlen referer til retten efterfulgt af listen med ingredienser. Herefter følger beskrivelserne af Amanda, der laver retten, samtidig med at hun tænker og taler. Lyder det kedeligt? Det er det bestemt ikke, for tonen er sjov og underfundig, og beskrivelserne af Amanda, der drikker lidt for meget, arbejder lidt for lidt på sin afhandling og bekymrer sig lidt for ofte om, hvad andre tænker om hende, er både kloge og komiske. Hvis devisen om at ’du bliver, hvad du spiser’ holder stik, er Amanda mest af alt kål og linser, men selv politisk korrekte, ressourcebevidste mennesker som Amanda må ind imellem kaste principperne overborde og skeje ud, og det gør Amanda bestemt også. Det er en utrolig sjov, spidsfindig, nytænkende og charmerende roman om alt det der sker med os, når vi laver mad. Om mad som nydelse, flugt og identitetsskaber.

Anbefalet af Susan

Sønderjysk kaffebord af Siegfried Lenz

En mindre kendt, men ikke mindre sanselig beskrivelse af et måltid finder vi hos den tyske forfatter Siegfried Lenz, der i den korte fortælling Sønderjysk kaffebord har udødeliggjort denne sønderjyske tradition. Med varme og humor hudfletter han det sønderjyske ritual, der med sit enorme opbud af kager kan virke overvældende, hvis ikke ligefrem sundhedsskadeligt, men han viser os det også som en enestående social begivenhed, hvor man ville ønske, man selv var til stede.

Anbefalet af Andreas

Velkommen til Floras sommerkøkken af Jenny Colgan

Flora MacKenzie forlader den skotske ø Mure og den lille by hun er vokset op i, gør hun det uden at se sig tilbage. Hun tager til London og nyder at være anonym i Londons pulserende storbyliv. Her giver hun efter sin håbløse forelskelse i sin charmerende chef Joel. En arbejdsopgave bringer hende dog tilbage  og Flora falder over en notesbog fuld af opskrifter, som har tilhørt hendes mor, og lige så stille får hun øjnene op for sin egen kærlighed til madlavning. Inden hun får set sig om, er hun i gang med at puste liv i en støvet, lille restaurant på havnen, og hun indser, at hun er nødt til at gøre op med fortidens fejltagelser, før hun kan finde ud af, hvor hendes fremtid ligger. Letlæselig og sød bog, hvor man tiltrods for det urealistiske og naive islæt hepper på Flora og kærligheden.

Anbefalet af Natasja

Happy food : mad og lykke hænger sammen af Niklas Ekstedt og Henrik Ennart

Ny forskning tyder på, at maden ikke kun er vigtig for dit fysiske velbefindende. Din lykke kan ligefrem afhænge af, hvad du putter i munden. Med denne bog bliver, der gjort rede for den nyeste forskning på området, og du kan finde opskrifter og inspiration til måltider, som er gode for dine tarme og dermed for dig og dine nærmestes psykiske velbefindende. God appetit og må lykken være med dig!

Anbefalet af Maja

Materialer