Mor er den bedste i verden

Hvert år den anden søndag i maj fejrer vi den vigtigste kvinde i vores liv – hende, der med varierende grad af tålmodighed har fundet sig i meget larm og ballade fra vores side, selv når vi har kastet maden på gulvet, smækket med dørene eller udvist overdimensioneret utilfredshed med tingenes tilstand. Eller det er måske bare hjemme hos os.

Mor er den bedste i verden, enhver har hende kær
Historien om Mors Dag starter egentlig i 1832, da Ann Maria Reeves blev født i staten Virginia i USA. Hun voksede op og fødte selv mere end 10 børn, heriblandt datteren Anna Jarvis i 1864, men langt størstedelen af børnene døde som små af diverse sygdomme. Dette fik Ann til at kæmpe bravt for at nedbringe den alt for høje børnedødelighed, blandt andet ved at forbedre den overordnede hygiejne samt kvinders viden om sanitet for at sikre opvæksten af sunde børn. Under Den Amerikanske Borgerkrig i 1861-1865 insisterede Ann ligeledes på at sårede soldater fra begge hære skulle modtage hjælp, og hun var en beundret og respekteret kvinde, ikke mindst af sin datter Anna Jarvis.

Sorger man troede var store bli'r glemt, når hun er nær
Da Ann Maria Reeves døde den 9. maj 1905, så Anna Jarvis det som sit livs opgave at få indført en særlig mærkedag til at hædre ikke bare sin egen mors store indsats men alle mødres ubesungne bedrifter. Hun indledte sammen med ligesindede en aggressiv brevskrivningskampagne for at lægge pres på indflydelsesrige politikere, og hun samarbejdede med virksomheder som blandt andet blomsterhandlerne. Nelliken blev udvalgt som symbol på dagen, da den hvide nellike var Ann Maria Reeves’ yndlingsblomst. Dagen var dog så populær, at blomsterhandlerne løb tør for hvide nelliker, og derfor blev det senere til at den hvide nellike betød at man havde mistet sin mor, mens en rød nellike betød at ens mor stadig var i live.

Der er en fred og en varme i hendes kærlige arme
De amerikanske politikere tog i starten stærk afstand fra idéen om mors dag, men da det i 1914 blev tid til at stemme for eller imod, sejlede forslaget alligevel igennem den amerikanske kongres, og den amerikanske præsident Woodrow Wilson udnævnte den anden søndag i maj til mors dag, en nu officiel national helligdag. Dagens popularitet voksede hurtigt – så meget at dagens største forkæmper, Anna Jarvis, endte med selv at forsøge at få den afskaffet igen, da hun mente at det hele blev alt for kommercielt.

For mor er den bedste i verden, så sød, kærlig og rar
Anna Jarvis’ ønske var at dagen skulle være socialt funderet, så man enten besøgte sin mor eller skrev et langt, kærligt brev til hende – ikke at man brugte penge på gaver og blomster, og hun gjorde en stor indsats for at få højtiden distanceret fra de blomstrende florister, der tjente mange penge på mors dag. Hun organiserede endda moddemonstrationer. Den sidstnævnte del af sin kamp for mors dag havde Anna Jarvis dog ikke meget held med, og dagen lever mere end 100 år senere fortsat i bedste velgående. Rygterne fortæller, at Anna Jarvis endte sine dage på et alderdomshjem, hvor hendes ophold uden hendes vidende til dels blev finansieret af en gruppe taknemmelige blomsterhandlere.

Derfor hun altid vil være det dejligste vi har
Traditionen blev bragt til Danmark af den unge soldat Christian Svenningsen, der under 1. verdenskrig kæmpede i den amerikanske hær og via sine amerikanske soldaterkammerater stiftede bekendtskab med mors dag. Da han vendte tilbage til Danmark for at starte sin egen familie, arbejdede han selv ihærdigt på at indføre dagen, og den 12. maj 1929 blev dagen lanceret for første gang i Danmark på en blomsterudstilling i Forum. Christian Svenningsen var i mange år medlem af foreningen De Allieredes Danske Vaabenfæller, og han foreslog at bruge mors dag som anledning til at indsamle penge til velgørende formål, i starten til krigsenker og mødre, der havde mistet en søn, og senere til Mødrehjælpen. Under 2. verdenskrig var det derfor ikke helt ufarligt at fejre mors dag, da tyskerne ikke var glade for dagens tilknytning til De Allieredes Danske Vaabenfæller, og deltagerne måtte gå forsigtigt til værks for at fejre højtiden. Danskerne holdt dog stand, og det gjorde mors dag også.

Mor er den bedste i verden, fordi hun er min mor!
Uanset om du vil fastholde Anna Jarvis’ oprindelige intention med dagen og sende en detaljeret mail eller brev til din mor, støtte din lokale blomsterhandler eller chokolademager eller blot forbigå mors dag i stilhed, så kommer her under alle omstændigheder lidt rørstrømsk, praktisk, hyggelig og spændende moderlig inspiration – for hun har jo trods alt typisk fundet sig i rigtig meget fra sine uvorne unger, så en lille tanke må vi nok hellere sende i hendes retning i dagens anledning.

Læs mere om traditionen omkring mors dag HER

Materialer