Mennesket og andre dyr

Kan dyr og træer føle og tænke?

Kan myrer lave socialt bedrageri? Hvad føler træerne? Hvordan er det at leve som en odder? Alle disse spørgsmål får du svar på her, men vær parat til at lære noget om dig selv undervejs!

I de seneste år, er der udgivet en masse gode bøger med afsæt i naturen og dyreriget, der viser os ukendte sider og detaljer af deres verden, men som også forsøger at gøre os klogere på mennesket samtidig. Vi har fundet nogle af dem til dig. Du kan låne dem som e-bog eller lydbog i bunden af artiklen.

Mit liv som dyr
I ”Mit liv som dyr” satte Charles Foster sig for, at finde ud af hvordan det er at leve som grævling, odder, rådyr, ræv og mursejler. Han levede i bække og huler, og spiste regnorme og skrald, for at komme ind under huden på de vilde dyr – og for at lære noget om sig selv undervejs. Det er der kommet en humoristisk bog ud af, der måske er på vej til en filmatisering.

Træernes hemmelige liv
Peter Wohlleben stormede ind på bogmarkedet med først ”Træernes hemmelig liv” og derefter ”dyrenes hemmelige liv”. Begge bøger har samme budskab: Vi mennesker kan ikke tage patent på et indre rigt følelsesliv, for det eksisterer ifølge ham i lige så høj grad hos dyr og endda hos træer.

Hvad køer ved om livet
Rosamund Young har et lignende budskab i ”Hvad Køer Ved Om Livet”, der undersøger de forskellige personligheder og dynamikker, der findes i en flok af køer. Hun giver både en opsang omkring dyrevelfærd og en opfordring til at lære mere om os selv, ved at se de detaljer der findes i dyrs sociale liv.

Myrer
”Myrer” er en del af Århus Universitets serie Tænkepauser. En lille bog om et lille dyr, der giver en stor indsigt i den store verden af drama, forræderi, omsorg og spidsfindighed, der findes i en myretue. Den er både lærerig og virkelig morsom.

Humlen ved det hele
”Humlen ved det hele” kan næsten kaldes en kærlighedsfortælling. Dave Goulson fortæller om sin liv med bier på en så humoristisk og kærlig måde, at det er svært ikke at forelske sig i både bogen og de bier den beskriver.

Åleevangeliet
Ålen er en af de mest gådefulde fisk, der findes i verden, og mange mennesker – inklusiv Aristoteles og Sigmund Freud – har forsøgt at forstå den uden held. Patrik Svensson har med "Åleevangeliet" skabt en rørende og tankevækkende bog, der lærer os om den forunderlige ål, men også om liv og død og et forhold mellem en fra og en søn. Den er ikke udkommet digitalt endnu, så sæt den på din huskeliste til når biblioteket åbner igen.

Anders Kofoeds store bog om naturen
Denne bog er er mere hands-on. Den beskriver den danske natur og guider dig til de naturoplevelser, du finder lige rundt om hjørnet, i parken, baggården, havedammen og på græsplænen. Som altid rammer Anders Kofoed en stil og stemning, der er lærerig og brugervenlig.

Materialer