Mand står midt på en mark

Litteraturformidlerne anbefaler: En bog der forandrede mig

28.08.19
Litteraturformidlerne på Ballerup Bibliotekerne tager forskud på bibliotekernes læsekampagne ”Bøger forandrer dig og verden” ved at anbefale en vifte af bøger, der har forandret dem.

Siden bøger omkring oplysningstiden blev allemandseje, og pamfletter blev spredt på gader og stræder har læsningen haft en forandrende kraft, både i det enkelte menneske og i hele befolkningsgrupper. Her deler vores litteraturformidlere de læseoplevelser, der har gjort et uudsletteligt indtryk på dem – og måske endda forandret deres liv. Du kan reservere bøgerne nederst på siden.

Den lille prins af Antoine de Saint-Exupéry
Dette var en af de første bøger jeg pillede ud af mine forældres bogreol af egen fri vilje. Bogen har et uskyldigt og barnligt udtryk, men gemmer på en dybt poetisk og filosofisk fortælling. Jeg var som et stort barn meget betaget af fortællerens direkte henvendelse til læseren – allerede på de første sider får man sin kreativitet og fantasi testet (forestiller illustrationen en hat eller er det i virkeligheden en slange, der har spist en elefant?). Herefter udfolder historien sig nærmest som en fabel om fortællerens møde med den lille prins, det stammer fra en fjern planet. På sine rejser rundt i universet har han mødt mange voksne, der går op i mærkelige ting som rigdom og magt. Den lille prins slår et slag for barnet, som lever i os alle og for at fokusere på de ting, der betyder noget her i livet: Kærlighed og de nære relationer. 

Sarah

Romeo og Julie af William Shakespeare
Der findes så meget vild litteratur i verden, der kan rive én med – op og ud af éns egen lille firkant. Derfor er det svært at pege på en enkeltstående bog, der har forandret mig. Men det er til gengæld nemt at pege på det præcise tidspunkt i livet, da litteraturens mægtige kræfter gik op for en gymnasieramt teenager. Det som andre omtalte som en tvangsindlæggelse til at læse Shakespeare, blev for mig en omvæltende begivenhed. Og da læsningen af Romeo og Julie blev koblet til Baz Luhrmans fremragende og farverige hawaiiskjorte-filmatisering med Claire Danes og Leonardo DiCaprio, var der ingen vej tilbage. Litteratur-, film- og sprognørden var født. Shakespeare kan virke svær og utilgængelig, men hvis man lader sig forføre af musikken i sproget og de storslåede eksistentielle dramaer er stykkerne uudtømmelige kilder til både stor skønhed og underholdning – for det er faktisk somme tider decideret sjovt at læse Shakespeare!

Signe

Elskeren af Marguerite Duras

Man læser ikke bøger for at blive klog; man læser bøger med den kløgt, man har. Det sagde en klog mand engang til mig, og jeg tror, han har ret. På samme måde tvivler jeg også på, at bøger for alvor kan forandre mennesker. Men jeg kan i hvert fald nævne én bog, som har haft umådelig stor betydning for mig: Marguerite Duras’ Elskeren. Den læste jeg første gang i gymnasiet, og den dag i dag er jeg overbevist om, at den har haft afgørende indflydelse på mit valg af litteraturen som levevej. Mit første møde med den står stadig helt klart for mig: Aldrig før havde jeg oplevet litteratur, der både talte så direkte til mig og var så gådefuld; aldrig før havde jeg læst om et begær, der på én gang var så velkendt og så fremmed; aldrig før havde jeg læst et sprog, der var så smukt og så uigennemtrængeligt. Duras’ selvbiografiske fortælling om en ung fransk piges vilde, brusende og forbudte forelskelse i en ældre kineser i 1920’ernes Indokina satte sig fast, og sidenhen er jeg mange gange vendt tilbage til den for hver gang at få noget nyt ud af den. Og det kan man kun, fordi den er så rig. Til dato er det de smukkeste erindringer – kald det autofiktion, om du vil – jeg nogensinde har læst!

Andreas

Ser du månen, Daniel af Puk Damsgård
Det er svært at udpege, hvilken bog der har forandret mig, men Puk Damsgårds biografi fra 2015 er et godt bud. Bogen, som er blevet til i samarbejde med Daniel Rye, gjorde et dybt og uudsletteligt indtryk på mig bl.a. på grund af de fine beskrivelser af Daniels mors og den øvrige families utrættelige kamp for at få ham hjem igen. Daniels historie er en af de mest spektakulære kidnapningssager i nyere tid. Den unge danske freelancefotograf vil fortælle om hverdagen for det syriske folk midt under borgerkrigen, men bare to dage efter at have krydset grænsen til det nordlige Syrien bliver han taget til fange. Nøgternt og sobert fortæller Damsgård om de 13 barske måneder, hvor Daniel var gidsel. Hun giver os hele billedet, og beskriver kammeratskabet med de øvrige gidsler, og en familie, som savner og frygter for en søn, som måske ikke kommer hjem igen. I stedet for at gøre dem til statister vælger hun at fortælle indgående om kidnapperne fra Islamisk Stat og beskriver også, hvordan terrororganisation er opstået. Ser du månen, Daniel er vigtig og meget vedkommende læsning, der har sat sig spor i min lille krop. Bogen er netop blevet filmatiseret med Esben Smed og Anders W. Berthelsen på rollelisten. 

Susan

Momo af Michael Ende
En bog som har forandret mig og er blevet hos mig gennem tiden er ”Momo – eller den sælsomme historie om tidstyvene og om barnet, der bragte den stjålne tid tilbage til menneskene”. Og ja, det er en meget lang titel, men den siger også en del om, hvordan bogen ændrerede mig. Bogen handler om en lille by, hvor folk lever i harmoni og passer på hinanden. Hvis de har brug for nogen at tale med, går de ud til amfiteatret og snakker med pigen Momo. Hun siger ikke så meget, men hun kan lytte, og så har problemerne det med at gå i orden af sig selv. Da de grå herrer kommer til byen, ændrer alt sig. De får overbevist de voksne om, at de er nødt til at spare tid op i tidsbanken, så de har den til senere. Gradvist får folk mindre tid til hinanden og snart er det kun børnene og de helt gamle, der kommer ud til Momo. Derfor tager hun ud på en lang rejse i tid og rum for at komme tidstyvene til livs og afsløre, hvordan de ikke sparer folks tid op, men ruller den sammen og ryger den som cigarer. Jeg tager bogen frem af og til for at minde mig selv om, at tid ikke kan opspares og ikke kommer igen, hvis man bruger den på noget meningsløst. Som 80´er-bandet The Rainmakers engang sang om tiden: ”You´ve got to spend it on love, spend it on the children, spend it on the ones who need it the most”.

Maja

 

Materialer