Kvindernes Internationale Kampdag

Vi anbefaler ni bøger om seje kvinder

Den 8. marts fejres Kvindernes Internationale Kampdag verden over. Vi anbefaler en række bøger om seje kvinder, den fantastiske kvindekrop og spændende kvindeskæbner.

Andreas (litteraturformidler) anbefaler:

"Krigen har ikke et kvindeligt ansigt" af Svetlana Aleksijevitj

Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj giver os den udeladte historie om krigen, alle de beretninger, der ellers aldrig når frem til historiebøgerne. I Krigen har ikke et kvindeligt ansigt fra 1985 lader hun et kor af russiske kvinder fortælle om ukendte sider af anden verdenskrig, som vi ellers aldrig hører om: de daglige praktiske gøremål, den skønne natur, skammen blandt kvinderne og kærligheden midt i krigens gru. Det er vidnesbyrd om, hvad det gør ved kvinder at træde ind på det meget maskuline domæne, som krig er. Det er hårde og rystende beretninger, som dog også har et meget livsbekræftende budskab, for det handler om, hvordan mennesket trods den ufattelige død og lidelse formår at forblive menneske.


"Elskede" af Toni Morrison

Toni Morrison er både et litterært, et feministisk og et afrikansk-amerikansk ikon – for mig og for så mange andre! Hovedværket Elskede fra 1987 tager fat på oplevelser så grufulde, at de gennem tiden har været næsten umulige at genfortælle. ‘Elskede’ står der på det gravsted, hvor den undvegne slave Sethes toårige datter ligger begravet – dræbt af sin egen mor i en kærlighedsakt for at skåne hende for et liv i slaveri. Denne unavngivne datter vender senere tilbage som spøgelse. Det handler om fortrængninger, om det traume, der er knyttet til slaveriet, og indirekte om den hvide amerikanske litteraturs tavshed om denne betændte fortid.


"Til fyret" af Virginia Woolf

Virginia Woolfs forfatterskab er et af de klogeste, jeg kender, og er rigt på betragtninger over, hvad det vil sige at leve som kvinde i samfund styret af mænd. Til fyret fra 1927 er hendes mesterværk. Romanen foregår i familien Ramsays sommerhus af to omgange på øen Skye i Skotland. Her lader Woolf os – med sin berømte stream of consciousness-teknik – følge en række personers indre verdener. Hun giver os et omhyggeligt studie i kønnenes dynamik og viser os, hvilke begrænsninger der ligger i rigide opfattelser af, hvad mænd og kvinder er for størrelser. Og gennem en af bogens hovedpersoner, en kunstmaler, lader hun os ane sin vision om en kunst, der kan overskride den ødelæggende modsætning mellem det mandlige og det kvindelige.

Nina (faglig formidler) anbefaler:

”Ludermanifestet” af Ekaterina Krarup, Louise Kjølsen, og Nikita Klæstrup

”Ludermanifestet er et fuck you til dem, der vil sætte kvinder i en social skammekrog.” Sådan beskriver kvinderne bag bogen dens budskab og deres bidrag til den moderne fjerde bølge feminisme.
Hvis du vil være up-to-date i feminisme debatten, så skal du vide noget om dette emne, uanset om du er enig eller ej. Og denne bog er faktisk et udmærket udgangspunkt til at forstå en yngre generations oplevelser og syn på feminisme.


”Glæden med skeden” af Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann

”Glæden med skeden” fungerer lidt som en moderne Kvinde kend din krop, og det er et godt projekt, for oplysning er lige med ligestillingskamp.
Skeden er hovedpersonen. Iklædt humor og uden berøringsangst, bliver adskillelige myter afmonteret, og det hele foregår i en tone, hvor ingen spørgsmål er dumme.
Alle med teenagebørn bør låne denne bog og smide den tilfældigt i sofaen, så de kan bladre i den når du ikke er hjemme.


”Godnathistorier for rebelske piger” af Francesca Cavallo & Elena Favilli

Denne børnebog er en hyldest til exceptionelle kvinder fra hele verden, der på forskellige måder kan fungere som forbilleder. Smukt illustreret (60 malerier malet af kvindelige kunstnere fra hele verden) og skrevet i et fængende sprog, kan den både fungere som oplæsningsbog og til egen læsning for de ældre børn.
En god pointe kom fra min kollega, da hun gik forbi mit bord og spurgte "Hvorfor hedder den ikke godnathistorier om rebelske piger? Drenge skal da også læse den." Den opfordring gives hermed videre!

Cecilie (litteraturformidler) anbefaler:

"Tjenerindens fortælling" af Margaret Atwood
Margaret Atwoods verdensberømte roman fra 1985 har fået en renæssance i anledning af lanceringen af HBO's TV-serie "The Handmaid's Tale". Jeg besluttede derfor, at jeg ville læse bogen og så serien – og jeg var meget begejstret for begge dele.
Historien foregår i fremtidens USA, hvor fødedygtige kvinder – tjenerinder - er et gode, et stykke ejendom, der kan tildeles magteliten på lige fod med dyre huse eller biler. Vi følger tjenerinden Offred, der på trods af at have mistet sin mand, sit barn og retten til at bestemme over sin egen krop og liv bærer på et ukueligt håb og ikke mindst en ukuelig oprørstrang. En fremragende, tankevækkende og velskrevet bog med en stærk kvindelig hovedperson.

"Jammersminde" af Leonora Christina
Jeg har altid været meget fascineret af kongedatteren Leonora Christina, der levede et dramatisk liv i 1600-tallets Danmark som uægte datter af Christian 4. Hun var gift med den berygtede adelsmand Corfitz Ulfeldt, førte sig frem som førstedame ved hoffet, blev fængslet for forræderi og skrev ”Jammersminde” - en af de første danske biografier. ”Jammersminde” er ikke specielt let at læse, men den er læseværdig pga. den historiske relevans, som et stykke propaganda, som en bemærkelsesværdig om en bemærkelsesværdig kvindeskæbne, og så er det et unikt indblik i tankevirksomheden hos en privilegeret kvinde i 1600-tallets Danmark.

"Borte med blæsten" af Margarat Mitchell
Når tanken falder på seje kvinder i bøgernes verden, må jeg nødvendigvis tænke på Scarlett O’Hara fra amerikanske Margaret Mitchells klassiker ”Borte med blæsten”. Scarlett kan ikke siges at være et godt forbillede. Hun er både egoistisk, selvcentreret og overfladisk. Men hun er immervæk lavet af stål, hun sætter sin vilje igennem og giver ikke op. Hun er selvstændig, og hun overlever på trods. Når jeg havde kærestesorger eller på anden måde mødte modgang, så tænkte jeg ofte på Scarlett – specielt den episode, hvor Rhett Butler forlader hende, og efter et par tårer sætter hun sig for at vinde ham tilbage, for i morgen er der atter en dag. 

 

Materialer