Kometen kommer!

Og du kan se den med det blotte øje

Hvis vejr og vind arter sig rigtigt i weekenden, så kan du være så heldig, at spotte kometen C/2022 E3 (ZTF) på aftenhimlen, bare ved at kigge op. En almindelig kikkert kan gøre det endnu lettere, men begge metoder kræver selvfølgelig at vi får en skyfri aften.

Faktisk har man kunne se kometen i et stykke tid, men da det lørdag er nymåne, bliver det endnu lettere i weekenden. Det betyder nemlig, at kometen ikke skal skinne om kap med lyset fra månen. Det samme gælder lyset fra byerne: jo længere væk fra kraftigt by-belysning du kan komme, jo bedre kan du se nattehimlen.

Kometens bane går mellem Karlsvognen og Nordstjernen, og vil man spotte den, skal man kigge mellem de to. På lørdag vil den befinde sig ud for den yderste stjerne i Karlsvognens vognstang. Hvis du ikke helt ved hvor det er, så snup en af vores stjerneatlaser eller himmelvejvisere med hjem. Du kan se nogle af dem i bunden af artiklen.

Det er ikke første gang, at kometen er på besøg i vores nabolag i universet og den kommer da også tilbage. Du skal dog nok ikke satse på at vente på dens tilbagetog, for det bliver først om en 50.000 år.

Rumfarten og dens anvendelser
Hvis du er tosset med rummet og misser kometen, så behøver du heldigvis ikke at vente 50.000 år før du kan lære mere om vores forunderlige univers. Du skal bare vente til den 1. marts, hvor Finn Wiladsen, medlem af betyrelsen i Dansk selskab for rumfartsforskning, kommer og fortæller om rumfarten og dens anvendelser.
Hold øje med hjemmesiden, hvor du snart kan sikre dig en plads.

Rumfarten og dens anvendelser
1. marts kl. 19.00

Kulturhus Måløv
Gratis billet

Materialer