Klimaet i litteraturen

Klimaet og verdens tilstand er et hot emne i litteraturen i disse år. Vil du blive klogere på klimaet i litteraturen, så læs med her.

Denne sommer er en kæmpe bølge af plastic skyllet i land på en populær strand i Den Dominikanske Republik, Grækenland bliver hærget af en historisk voldsom skovbrand, isen ved polerne smelter, vejret bliver mere og mere ekstremt... Vi mennesker har fået sat et grundigt aftryk på vores klode - og det har naturligvis fået en del forfattere til at fare i blækhuset.

Allerede i 1985 kom Margaret Atwood med udgivelsen af "Tjenerindens fortælling" med en kras kritik af den forurening, vi udsætter os selv og miljøet for. "Tjenerindens fortælling" er en dystopisk fortælling om et totalitært samfund, hvor fertiliteten på grund af forurening er faretruende lav. De relativt få fødedygtige kvinder, der findes, bliver holdt som avlskvinder hos magtelitens mænd. De kvinder, der ikke kan tjene som avlskvinder eller på anden vis gøre sig nyttige, bliver sendt til kolonierne, hvor de skovler giftigt affald indtil de bukker under. I 2003 fulgte hun op med endnu en omgang kras kritik af vores måde at behandle vores jord på. Denne gang med en økothriller i form af en dystopisk fantasyfortælling, hvor et bioteknologisk eksperiment løber løbsk og resulterer i en omfattende miljøkatastrofe. 

I løbet af de første årtier i det nye årtusinde har flere og flere forfattere fra flere og flere lande fulgt trop og, som før nævnt, er klimaet og menneskets indflydelse på miljøet nu et brandvarmt emne, når forfattere sætter sig til skrivebordet. Genremæssigt er der noget til enhver smag, da temaet optræder i romaner såvel som digte, thrillere, fantasy, science fiction, dystopier, børne- og ungdomsbøger og noveller.

Dyk ned i klimafiktionens mangfoldige verden og bliv klogere på, hvor forskelligt forfattere bruger deres skarpe penne til at fortælle os nogle ubekvemme sandheder.
De nederste titler er fra faglitteraturen, hvor du kan blive klog på tidens aktuelle klimadebat.

Tags
Materialer