Kend fuglen – kom godt i gang

Af Anonym (ikke efterprøvet)
30.04.20
Det er lige netop nu i foråret, du skal kigge på fugle

Foråret, inden der kommer for mange blade på træer og buske, er en god periode at kigge på fugle, hvis man er ny som fuglespotter. At se på fugle ude i naturen er en stor oplevelse, men du kan også gøre det i din have, i parken eller på kirkegården.

Du behøver ikke det store udstyr, for at komme i gang. Herunder følger nogle gode råd, hvis du vil starte med at se på fugle.

En god kikkert
8x42 eller 10x42. Det første tal refererer til hvor mange gange kikkerten forstørrer. Det andet tal er objektivdiameter. Jo større diameter, jo bedre lysstyrke. Men så bliver kikkerten også tungere og sværere at holde stille.

Felthåndbog
Tag en felthåndbog med når du ser på fugle. F. eks. Fuglefelthåndbogen eller Fugle i farver

Kend fuglen via størrelse og ”form”
At kende eller genkende de forskellige fugle handler om GISS eller jizz som det kaldes med slang - General Impression of Size and Shape. Det vil sige, at man lærer fuglene at kende ud fra størrelse, farver, fjerdragt, silhuet, sang og kald.
Her er Lars Gejl’s ”Kend fuglen”, grundbogen til både den nystartede og mere erfarne fuglekikker.

Husk særlige kendetegn ved fuglen
Når du ser en fugl, du ikke kender, så noter særlige kendetegn, tag billeder af fuglene eller tegn en hurtig skitse i hånden, så du senere kan bestemme fuglen.
Brug også Dansk Ornitologisk Forenings App: DOFs fuglebog. Her er der foruden billeder af fuglene, også en funktion hvor du via 5 oplysninger om hvor og hvornår du så fuglen, størrelse og farve og hvilken orden af fugle (spurv, vadefugl mv.) den ligner, får forslag til hvilken fugl det kan være. Genkender du fuglen via App’en, kan du markere den som set.
App’en er gratis og kan hentes i App Store eller Google Play

Guidede fugleture
Tag på fugleture og lær af de dygtige fuglekiggere, der gerne giver viden og erfaringer videre.

Giv din nye interesse tid
Et rigtig godt råd er at sætte lidt tid af til fuglekiggeriet. Det betaler sig, og du mærker hurtigt at du bliver bedre.

Ballerup og i de omkringliggende kommuner er der flere dejlige steder i naturen, hvor du kan se på fugle.

Ved Søndersø ved Værløse kan du kravle op i fugletårnet og få et overblik over søen. Måske hører du den sky rørdrum, og du ser helt sikkert troldænder og den smukke hejre. 

Flyvestation Værløse. Her vil du bl.a. kunne se falke svævende i luften, på udkig efter føde, mosehornugler og nattergal.

Porsemosen. Fredet naturområde mellem Ledøje og Vridsløsemagle, hvor du kan se rørhøg, sivsanger, græshoppesanger og pungmejse.

Gundsømagle Sø. Fuglereservat, øst for Roskilde Fjord, med ynglende vandfugle og småfugle i og omkring rørskoven.

Besøg også Dansk Ornitologisk forenings hjemmeside, og få ideer til andre gode steder at tage på fugletur i omegnen.

God tur derude – måske ses vi!

Materialer