Jan anbefaler

Tre bøger til travle tider

Det jeg går i gang med at læse, forsøger jeg at tilpasse med den tid jeg har til rådighed og det humør og den stemning jeg befinder mig i. Erfaringen har f. eks lært mig ikke at give mig i kast med svært tilgængelige bøger, hvis jeg ikke har så meget tid. For så ved jeg at bogen får lov at ligge urørt på natbordet, og når jeg endelig kommer i gang, kan jeg ikke huske bogens handling – og kan starte forfra. I de situationer finder jeg f. eks. en krimi, tynde lettilgængelige romaner eller en novellesamling, hvor læsningen går hurtigere eller der er naturligt afsluttede historier for hvert kapitel.

Er tiden kostbar, kan jeg anbefale ”Døgnkioskmennesket” af Sayaka Murata. Bogen er kun på 149 sider, let at læse og meget minimalistisk i sit udtryk, men med stor tyngde i indholdet. Bogen er fremragende oversat af Mette Holm, der som bekendt også oversætter Haraki Murakami’s bøger til dansk. Er det unormalt at være mere døgnkioskmedarbejder end menneske og hvad gør normalitetsopfattelsen ved en ung, gammel singlekvinder på 36 år??? Det er de overvejelser Keiko gør sig, da hun befinder sig fint ved hverken af have kæreste eller børn og er rigtig glad og tilfreds med sit rutinemæssige arbejde og liv i døgnkiosken.


Martin Jensen’s historiske roman ”Døden er et øjeblik”, er med sine 428 sider i den tykke ende, men er en rigtig pageturner. Siderne bliver vendt i hurtig rækkefølge, medens vi følger den 14-årige Rasmus – søn af landsbyens sogne-finanserede hore. Efter konfirmationen, vil ingen af gårdmændene ansætte ham, så i stedet starter han en kriminel løbebane, som i lang tid går godt. Men efter en periode under jorden, klapper fælden og han bliver ”eksporteret” til Amerika, hvor han nu som Moose Dane, bliver ejer af en farm, inddraget i slavespørgsmålet og deltager i den amerikanske borgerkrig.
Romanen giver et fantastisk tidsbillede af livet på samfundets bund i 1850’ernes Danmark og Amerika, og trækker gennem Rasmus’ historie paralleller mellem hvordan de fattige i Danmark mærkede samfundets lænker og de amerikanske slavers vilkår.  


”Om hundrede år" er Anna Elisabeth Jessens flotte familiekrønike, der følger en sønderjysk slægt gennem hundrede år af danmarkshistorien. 
Familiehistorien fortælles fra skiftende perspektiver, i hundrede korte nedslag fra 1914 til 2014, et for hvert år. Denne metode virker rigtig godt, og gør den til trods for sine 414 sider til ideel læsning i en periode hvor man ikke har så meget tid, da hvert enkelt kapitel er en afsluttet historie fra det pågældende år.
Marius, deltager i 1. verdenskrig på tysk side. Han vender levende hjem, dog er han blevet næsten døv. ”Om hundrede år” følger Marius, hans kone Helene og deres fem børn’s liv op gennem 1900-tallet og bliver dermed også et punktnedslag i det 20-århundredes historie, set fra en sønderjysk vinkel.
 

Tags
Materialer