Helle anbefaler ni bøger til din sommer

"Jeg elsker at blive opslugt af en roman og blive lidt klogere på mig selv og andre gennem de mennesker, der bliver beskrevet."

Jeg kan lide bøger, hvor der er kælet for sproget. En smuk og præcis sætning kan være en nydelse – derfor vælger jeg også en digtsamling i ny og næ.
Egentlig prøver jeg at undgå tykke bøger. Tit vil jeg gerne skære 100 sider ud af de tykke. Alligevel er mange af mine anbefalinger her lange romaner. Fordi de i den grad er værd at læse. Læs med her:


1) Nicole Krauss, Kærlighedens historie

En labyrintisk roman, det er skønt at fare vild i og finde ud af. En familiehistorie om den gamle jøde Leo Gursky, som bliver opsøgt af den unge kvinde Alma. Kærlighedens historie knytter mennesker sammen på trods af tid og geografi.

2) Jonathan Franzen, Korrektioner

Her har vi den store amerikanske roman, der både er modig og underholdende. Romanen spidder kærligt sine personer og afdækker et ægteskabs, en families og en hel kulturs forvirring og forsøg på at orientere sig.

3) Jonathan Safran Foer, Utrolig højt og ekstremt tæt på

Utrolig underholdende og ekstremt rørende fortælling om den gammelkloge 9-årige Oskar, som mister sin far under terrorangrebet 9.11.01. Romanen bliver en vild skattejagt gennem New York på sporet efter Oskars elskede far.
 
4) Linn Ullmann, De urolige

Meget smuk og personlig roman om forholdet mellem Linn og hendes aldrende og døende far, filminstruktøren Ingmar Bergmann. Bogen rammer lige i hjertet på alle os, der har eller har haft gamle forældre.

5) Haruki Murakami, Kafka på stranden

Jeg kunne anbefale alle Murakamis vidunderlige romaner. Denne er en af hans allerbedste. Gådefuldt spinder handlingen tråde mellem indre og ydre, mellem lys og mørke, mellem realplanet og det overnaturlige, mellem livet og døden. Glæd dig!

6) Donna Tart, Stillidsen

En stærk roman om 13-årige Theo, der under et terrorangreb mister sin elskede mor, men kommer i besiddelse af et berømt maleri. Billedet bliver hans kompas i livet i søgen efter kunst, kaos og kærlighed.

7) Inger Christensen, Alfabet

Inger Christensens sitrende smukke digte har fulgt mig i mange år. Rytmen, mønstret, gentagelsen og besyngelsen af livet er hver gang en stor læseoplevelse.
Abrikostræerne findes. Og ”Alfabet”.


8) Jakob Ejersbo, Nordkraft

Ejersbo brød igennem den litterære lydmur med Nordkraft, som med sprudlende fortælleglæde vender Ålborg på vrangen. Her er junkier og dealere, pushere og punkere, lommefilosoffer og levemænd, og alle står knivskarpt i Ejersbos billedrige og rå beskrivelser.


9) Sofi Oksanen, Renselse
En ung russisk kvinde på flugt opsøger en gammel estisk kvinde. Efterhånden oprulles en knugende familiehistorie med forbrydelser, bedrag og skam. En uafrystelig historie, der gav mig en ny forståelse for den estisk/russiske historie.

Læs også Saras sommeranbefalinger her, Jans her, Cecilies her, og Andreas' her.

Materialer