Det svære mande- og kvindeliv
Det svære mande- og kvindeliv

Graphic novels om det svære mande- og kvindeliv

12.02.21
Jeg har udvalgt tre fabelagtige autofiktive graphic novels, der alle behandler emner som seksualitet, kønsroller og kønsnormer.

Livet som homoseksuel

Alison Bechdels "Bedemandens datter" er en meget personlig beretning om identitet, opvækst og anstrengte familieforhold. Bechdel tager os med tilbage til en barndom, hvor tiltagende spændinger og usagtheder farver stemningen i familien.

Som ung voksen tager hun afstand til familien, starter på universitetet og springer ud som lesbisk. Kort efter dør hendes far i en mærkelig ulykke.

Hun sætter sig for at undersøge farens historie, for hvorfor var han så fremmed for hende? Hvad gik forældrenes kølige forhold ud på? Og hvad foregik der mellem faren og hans unge, mandlige bekendte bag lukkede døre? Måske havde de i virkeligheden mere til fælles, end hun ville indrømme?

Min alletiders favorit graphic novel – læs den, læs den, læs den!

Livet som ”tabermand”

I Lars Kramhøfts "Noget frygteligt er altid lige ved at ske" følger vi en ung mand, der lige er flyttet hjemmefra og startet på sit drømmestudie. Udadtil virker alting rigtigt, men han er ensom. Han forsøger sig forgæves med pigerne, familien forstår ham ikke og hans medstuderende går kun op i karriere og netværk.

Han føler ikke, at samfundet accepterer en mandetype som ham og begynder derfor at læse selvhjælpsbøger og gå til coach. Lige lidt hjælper det og han ender vred og desillusioneret. Snart sniger angsten og depressionen sig ind...

Noget frygteligt er altid lige ved at ske sætter spot på mandens rolle i det moderne samfund. Den viser hvor ødelæggende vores forældede mandeideal er: En ”rigtig mand” klarer sig selv, holder følelserne inde og facaden oppe. Men hvad gør man(d) så, når alt er en fiasko og livet ikke er til at leve mere?

Lars Kramhøft er en fabelagtig fortæller/tegner og behandler her et emne, som mange kan relatere til, men som sjældent bliver talt om

Livet som religiøst undertrykt

Marjane Satrapis "Persepolis" er en nyklassiker inden for graphic novel genren. Satrapi fortæller levende om sin opvækst i Iran under den såkaldte islamiske revolution, hvor landet gik fra at være vestligt orienteret til at blive et ekstremt religiøst samfund med præstestyre.

Vi oplever omvæltningen fra den unge piges øjne: Hun skal pludseligt dække sig til og må ikke gå i skole med drengene.

Satrapi fortæller med nerve og humor om en mørk tid, hvor hun, trods forbud, også er en teenager, der gerne vil høre punkmusik og gå til fester.

Læs også del to, hvor Satrapi bliver sendt til eksil i Schweiz og kommer ud i en dyb depression. Du kan også se ”Persepolis” som en fremragende animationsfilm på Filmstriben.

Du kan finde mange flere graphic novels om det svære mande- og kvindeliv herunder.

God fornøjelse!

Materialer