Genforeningen – et hurtigt overblik

I år er det 100 år siden, at Sønderjylland igen blev en del af Danmark. Hvis du ikke er helt skarp på den sag, så kig med her


Sønderjylland bliver tysk
I den første del af 1800 tallet var Danmark ofte i krig med Preussen (et kongerige i det nordlige Tyskland, der senere blev en del af det forenede Tyskland). Man sloges om hvilken konge der havde ret til hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg. Den nordlige del af Slesvig, er det vi kalder for Sønderjylland. Men efter slaget ved Dybbøl i 1864, måtte Danmark se sig slået og opgive hertugdømmerne. Grænsen gik nu helt op til i nærheden af Ribe og Kolding, og Sønderjylland skulle være under tysk herredømme i de næste 56 år.

Se kort over grænsen før og efter genforeningen HER

Afstemning og genforening
Den store forandring for grænseområderne kom efter Første Verdenskrig, der sluttede i 1918 med tysk nederlag. I den fredsaftale, man lavede efterfølgende, blev det aftalt, at der skulle afholdes en folkeafstemning i Slesvig, hvor slesvigerne selv skulle have lov til at bestemme, om de ville høre til Danmark eller Tyskland.

Slesvig blev i 1920 inddelt i to zoner, der skulle igennem hver deres afstemning. I zone 1, den nordlige del af Slesvig, blev resultatet et tydeligt dansk flertal, mens den mellem-slesvigske zone 2 havde tysk flertal. Zone 1, Sønderjylland, var nu igen en del af Danmark. Det er det vi kalder for Genforeningen, mens man i Tyskland omtaler det som Afståelsen.

Som det ofte sker med opdeling af grænser, så endte en del mennesker dog på den ”forkerte” side af grænsen. Der eksisterer i dag et dansk mindretal syd for grænsen på omkring 50.000 dansksindede nordtyskere. Omvendt har Sønderjylland i dag et tysk mindretal på omkring 15.000 tysksindede sønderjyder.

Afstemningerne fandt sted d. 10. februar for zone 1 og d. 14. marts for zone 2. Den 15. juni modtog Danmark en detaljerede beskrivelse af den nye grænse, og datoen er den officielle Genforeningsdag.

Genforeningen på Ballerup Bibliotek
Kom og hør Journalist og forfatter Simon Ankjærgaard fortælle den dramatiske og medrivende fortælling om, hvorfor og hvordan Genforeningen fandt sted eller til Fællessang, foredrag og sønderjysk kaffebord, hvor du kan komme helt tæt på sønderjysk tradition og kultur.

Billede: Maleri af Kong Christian X., der den 10. juli 1920 rider over grænsen ved Frederikshøj på en hvid hest – en begivenhed der er blevet billede på Genforeningen.v

Materialer