Portræt af Suzanne Brøgger

Forfatteren, krukken og kærlighedskrigeren

20.11.19
Suzanne Brøgger fyldte for nyligt 75 år, og i den anledning giver vi her et indblik i hendes forfatterskab

Suzanne Brøggers betydning for dansk litteratur kan dårligt undervurderes. Hendes essays og romaner om identitet, køn og seksualitet har både sat sindene i kog og sat store aftryk i det danske kulturlandskab. Vi fremhæver her nogle af de vigtigste værker og giver dig inspiration til, hvor du kan starte din læsning af forfatterskabet. Klik på linkene nederst på siden og find bøgerne på E-reolen, hvor du både kan lytte og læse.

Fri os fra kærligheden (1973) er Brøggers debut og med sine essays, der omhandler seksualitet, kønsroller og kvinden i det moderne samfund er den blevet et hovedværk i feministisk litteratur. Essaysamlingen sprutter af humor og humanisme, og den er virkelig velskrevet og skarpsindig i sin analyse af tidens menneskesyn set ud fra en kvindes perspektiv.

Creme fraiche (1978) blev Brøggers kommercielle gennembrud. Det er en selvbiografisk roman, der pga. sit udgangspunkt i Brøggers egen baggrund kan bruges som en introduktion til forfatterskabet. Romanen er første del af en føljeton, der også tæller 'JA' (1984) og 'Transparence' (1993). Her blander Brøgger fiktion og biografi og holder sit fokus på kønsroller, identitet og seksualitet.

Sølve (2007) er en genremæssig blanding af erindringer, dagbogsnotater, danmarkshistorie og samfundsanalyser, der med humor og visdom beskriver livet på landet nær byen Løve over  en tidsperiode som strækker sig fra stenalderen til i dag. Bogen er fyldt med sjove anekdoter og skarpsindige beskrivelser af livet i det område, hvor Brøgger boede, da hun var i 20’erne.

Krukke (2014) af Louise Zethuen
Zeuthens biografi om de første fyrre år af Suzanne Brøggers begivenhedsrige liv giver et interessant indblik i udviklingen af den forfatter, der har tegnet en stor del af dansk kulturliv i et halvt århundrede. Vi får et nuanceret og interessant billede af et menneske og en kunstner, der ikke lader sig spænde for andres vogne. Selvom vi kommer tættere på mennesket Suzanne Brøgger, er hun en mester i at bevare mystikken omkring sin person.

Tak til Gyldendal for lån af billede. Fotograf: Isak Hoffmeyer
 

Materialer