Fire anderledes bøger om ægteskab

En dansk, en amerikansk, en norsk og en fransk

Min læsekreds læste for nyligt ”Historie om et ægteskab” af norske Geir Gulliksen. Det var en bog, der delte vandene, og som i den grad fik sat gang i en spændende og længere samtale om den ægteskabelige institution og dens vilkår - før og nu.
Bagefter funderede jeg over, at jeg de seneste par år i grunden har læst en del gode bøger om ægteskaber. Bøger, der alle udmærker sig ved at være hudløst ærlige og ofte smertefulde beretninger om det ægteskabelige samliv på godt men bestemt også på ondt. 

Den danske
”Gift” af Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen (1917-1976) nåede at være gift hele fire gange, og i biografien ”Gift” fra 1971 bliver vi inviteret inden for i alle fire ægteskaber. Tove beskriver bramfrit og med vanlig poesi de ægteskabelige genvordigheder og sine trængsler med at finde sig til rette i rollerne ”Kone” og ”Mor”, som datiden definerede dem. 

Den franske
”Madame Bovary” af Gustave Flaubert
En anden kvinde, der følte ægteskabets bånd snære noget så grusomt var Flauberts smukke Emma Bovary. Hun er en romantisk drømmer, der bliver umanerligt skuffet over dagligdagens og det ægteskabelige trummerum. Emma søger derfor spænding i først den ene ungersvends arme, og derefter den næste – handlinger der fik Flaubert slæbt i retten da bogen udkom i 1857.  

Den amerikanske
”Skæbne og hævn” af Lauren Groff
Lotto er søn af en rig enke, der slog hånden af ham, da han rodede sig ud i noget snavs som teenager og efterfølgende blev sendt på kostskole. Mathilde er familieløs og enspænder. De to forelsker sig på college og gifter sig efter to uger, og selvom omgivelserne ikke spår deres forhold lang overlevelse, så holder de fast i kærligheden og er udadtil det perfekte par. Med en ildevarslende gysen går det dog op for læseren, at forholdet er mørkere, mere kompliceret og mere usædvanligt, end det ser ud. Alle historier har nemlig to sider - også historien om livslange kærlighedsforhold.

Den norske
”Historie om et ægteskab” af Geir Gulliksen
En bog om, hvordan et ægteskab langsomt går i stykker. I bogen følger man ægteparret Jon og Timmy. Jon arbejder hjemme som journalist og forfatter, Timmy er en travl karriekvinde. Det går egentlig slag i slag, dag for dag i ægteskabet. Indtil hun møder en anden. Og langsomt falder ægteskabet fra hinanden. For Jon fortæller sig selv, han kan rumme, at hun er forelsket i en anden. men er det nu sandheden? En sørgelig historie om et ægteskab, der stiller spørgsmål til kønsroller og det livslange ægteskab i vores tid.   

Materialer