Hængekøje i solskin

Fem formidleres ferielæsning

De bedste feriebøger fra sommeren 2020

Så blev det august, og du har forhåbentlig haft en masse gode læseoplevelser i sommerferien - det har vi i hvert fald! Denne måned fortæller vi formidlere af fag- og skønlitteratur om nogle af de gode bøger, vi har nydt denne sommer. Læs med her:  

Susan anbefaler:
”Erna og rumæneren” af Erling Jepsen
Jeg har haft Erna med på sommerferie – og det blev til mange smil, men også til eftertænksomhed, for Jepsens nyeste roman stiller blandt andet skarpt på ”den indre svinehund”.

Romanen er en selvstændig fortsættelse af ”Erna i Krig”, hvor vi mødte den handlekraftige Erna, der spillede en væsentlig rolle for udfaldet af 1. verdenskrig. Handlingen i denne Jepsenske roman er flyttet frem til 2019, og Erna i nutiden er den forrige Ernas barnebarn. Hun er lige så målrettet som sin mormor, og hun bor i samme lille sønderjyske by sammen med sønnen Kalle, som (heller ikke nu) har mange kopper i skabet.
I den lille, selvtilstrækkelige, sønderjyske flække bliver Erna tvunget i arbejde, selv om hun mener, at hun har rigeligt at gøre med at passe sin Kalle, men skæbnens ironi vil, at den fremmedfjendske Erna bliver ansat som handicaphjælper for en lammet rumæner. Han sidder i kørestol og er afhængig af sin respirator – men er langtfra så hjælpeløs, som man skulle tro ...
En på én gang humoristisk og dybt alvorlig roman med mange spøjse optrin om genforeningsfejring, dronningebesøg, jobcentre og skrankepaveri, men også en seriøs kritik af småborgerlighed og fremmedhad. Kort sagt en skøn blanding af socialrealisme og uventet kærlighed set gennem Jepsens satiriske briller med 100-året for genforeningen som omdrejningspunkt. Den nyeste Erna får mine varmeste anbefalinger.

Cecilie anbefaler:
"Heimat: et tysk familiealbum" af Nora Krug
”Nora Krug har lavet et usædvanligt og i al stilfærdighed dybt tankevækkende opgør med nazismens efterbyrd.” Sådan skrev Politikens Kim Skotte om ”Heimat” og kvitterede med 5/6 hjerter. Og jeg synes, han med de linjer rammer denne fine, nye Graphic Novel på kornet. Samtidig viser forfatteren, hvad denne genre virkelig kan, når hun med collager, små tegneserier, familiefotografier og skoleopgaver, dykker ned i sin families historie, som den udspillede sig under Anden Verdenskrig. Hun får fint flettet sine egne tanker ind om den kollektive skam, man som tysker bærer rundt på, men også kærligheden til fædrelandet. En skøn læseoplevelse, som får 5/6 stjerner fra mig. Læs også, hvilke to andre bøger, Cecilie brugte sommeren på her.  

Sarah anbefaler:
"Idioten" af Elif Batuman
Jeg har læst ”Idioten” af Elif Batuman i min sommerferie. Og selvom det er en ordentlig mobbedreng, er den nem at læse, da Batuman skriver i et let tilgængeligt og humoristisk sprog. Vi følger den unge pige Selin, der lige er startet på Harvard University for at studere litteratur. Batuman beskriver ungdomslivet på meget genkendelig vis gennem Selin, der navigerer gennem studietiden med alt, hvad det indbefatter. Bogen, der bliver beskrevet som ”intelligent, men aldrig prætentiøs” blev nomineret til Pulitzerprisen for bedste debutroman, og herhjemme fik den bl.a. fem hjerter i Politiken. 

Signe anbefaler:
"Vi er kortvarigt smukke her på jorden" Ocean Vuong
En uforligneligt smuk, rå og poetisk brevroman skrevet til forfatterens mor, som ikke kan læse. Romanen handler om familiens historie i 60’ernes og 70’ernes Vietnam, ankomsten til USA og opvæksten, som både er præget af efterdønningerne af Vietnamkrigens rædsler og racismen, den lille familie må bekæmpe i deres skrøbelige hverdagsliv. Den lille dreng opdager, hvor afgørende en magt sproget er, da det bliver hans lod at være familiens sproglige ambassadør. Sidenhen læser han, skriver og bliver forfatter. Og den roman, som drengen vokser op og skriver til sin mor er et mesterværk, der sent vil slippe taget i dig.

Nina anbefaler:
”Amerika, hvor er du?” af David Trads
Det har sjældent været mere relevant og samtidig forvirrende, at prøve og forstå det store land på den anden side af Atlanten. Det er ikke desto mindre det David Trads forsøger at gøre i bogen ”Amerika, hvor er du?”, hvor han på en både underholdende og lærerig facon, beskriver et USA i rygende forandring. Læs den og bliv en lille smule klogere på amerikanerne, inden de skal til valgt sidst på året.

 

Tags
Materialer