Fakta og fiktion: Kvindernes internationale kampdag

Verden over fejres den 8. marts som kvindernes internationale kampdag

Datoen blev vedtaget som kampdag for kvinders rettigheder ved en international kvindekongres den 27. august 1910 i Folkets Hus på Jagtvej 69 i København. Siden er dagen blevet markeret i store dele af verden og bruges til, at sætte fokus på emner som ligestilling og rettigheder.

På Faktalink kan du læse mere om rødstrømper, feminisme og kvindekamp

Vi har samlet seks bøger - tre faglitterære og tre fra fiktionens verden – der alle handler om stærke kvinder og kvindekamp.


Stærke skønlitterære kvinder

Borte med Blæsten
Forfatter: Margaret Mitchell

Den kvindelige hovedperson Scarlett O’Hara er lige så viljestærk, som hun er egocentrisk. I en mandsdomineret verden er hun ikke bange for at tage tøjlerne, hvad enten det drejer sig om at få familiens plantage på ret kurs eller styre sin mands forretning med hård hånd. Scarlett kan, vil og gør!

Karitas uden titel
Forfatter Kristín Marja Baldursdottir

Karitas vokser op i fattige kår på Island. Men Karitas er en kunstnersjæl og gør derfor oprør mod sin skæbne, mod normerne og mod forestillingerne om, hvad en kvinde kan og skal. Hun er en vaskeægte mønsterbryder og formår at forene egne drømme med et familieliv i et miljø, hvor det bestemt ikke var givet.

Mænd der hader kvinder
Forfatter Stieg Larsson

Svenske Stieg Larssons populære Millenium-serie introducerede en uhørt sej kvindelig karakter i form af hackeren Lisbet Salander. Lisbet er intelligent, hun finder sig ikke i noget fra nogen, og så er det ofte hende, der redder dagen. Hun er i sandhed det nye årtusinds heltinde. J


Faglitterær feminisme

De røde sko - feminisme nu, 2002
Red.: Leonora Christina Skov

Bogen er en antologi skrevet af 30 kvinder og giver et samlet bud på, hvad feminisme betyder i dag. Bogen er fyldt med kampmod og debatterer alt fra politiske forhold, arbejdsmarked, genteknologi, prostitution, parforhold og kønsforholdet i cyberspace.

Ikke den slags pige - en ung kvinde fortæller, hvad hun har "lært" 2015
Forfatter: Lena Dunham

Skuespiller, instruktør og forfatter Lena Dunham, fortæller åbenhjertigt om sig selv, om sin opvækst i New York, om forældre, forelskelser, mislykkede slankekure og veninder. Om indholdet i sin taske, og ikke mindst om at finde sig selv som kvinde.

Kvinde kend din krop - en håndbog 2013
K. Vinder
Red.:  Marie Louise Melgaard, Charlotte Lund Dideriksen, Caroline Due, Sara Hornum, Christine Dreyer Alexandersen og Agnes Broeng Elsberg

Bogen er en redigeret udgave af den polulære sværvægter fra 1975, men opskriften er den samme: En håndbog for kvinden, skrevet af kvinder i alle aldre.
Den giver den vigtigste og nyeste viden om kvindekroppen, dens funktioner og reaktioner.

Materialer