Fabelagtige fodboldbøger

19.11.22
Tre gode romaner om fodbold

"Januarvinduet" af Philip Kerr

Titlen ”Januarvinduet” henviser til transfervinduet – altså den periode, hvor fodboldklubber har mulighed at købe og sælge fodboldspillere – i Premier League. 
Vores hovedperson, Scott Manson, er assisterende træner for den fiktive Premier League-klub ”London City”. Manson elsker fodbold over alt på jorden, og spillerne elsker ham. Han holder spillerne til ilden på banen og får deres problemer til at forsvinde uden for banen. 
Til gengæld er ingen rigtigt glade for manageren, den kontroversielle og excentriske Zarco. Zarco findes banket til døde i et afsidesliggende hjørne af klubbens stadion, og ejeren, en ukrainsk mangemillionær, tilbyder Manson jobbet som manager, hvis han diskret kan opklare mordet og holde politiet og pressen på afstand af ejerens (til tider lyssky) forretninger og privatliv. 
En spændende fortælling om mord, korruption og moderne fodbold, hvor Kerr kombinerer sin suveræne sans for krimiplots med sin fascination af Premier Leagues glamourøse, men korrupte, verden.

"Bare spille bold" af Michael Stilson 

Den unge Fredrik elsker fodbold, som han spiller på et juniorhold. Det gør han så godt, at både han selv og klubben har høje forventninger til hans præstationer. Fredriks egne ambitioner og proff-drømme forvirres og kompliceres af forventninger fra hans skilte forældre. 
Mor kræver, at han gør sin skoleuddannelse færdig, mens far, der kæmper med alkohol og egne ituslåede drømme om fodboldkarriere, forsøger at presse ham til at indgå en kontrakt. 
Dermed står Fredrik med hele to kontrakttilbud, som udfordrer loyaliteten over for forældre, barndomsklubben, træner, agenter og ikke mindst hans egne drømme og forelskelse i Line. 
”Bare spille bold” er en medrivende fortælling om en sportsgren ladet med store følelser. Om håb, drømme og det store pres, en ung elitesportsudøver lever under. Det handler om at vinde, uden at miste sig selv.
Romanen, som blev kåret som Årets bedste Ungdomsbog 2019 i Norge, er første del af en serie. 

"10 minutters stilhed" af Claudio G. Fava

"10 minutters stilhed" er fortællingen om et rugbyhold i 1970'ernes Argentina, som kæmper en stille og indædt kamp mod det voldelige diktatur. Tusindvis af modstandere forsvinder sporløst fra gaderne, og det samme gør en af holdkammeraterne. Senere dukker han op, bagbundet, mishandlet og død. Hans holdkammerater nægter at spille deres næste kamp, før de har afholdt ét minuts stilhed for at ære deres afdøde kammerat. Med på tilskuerrækkerne sidder en oberst fra den allestedsnærværende militærjunta. Minuttet vokser og vokser, og de ti minutter, det til sidst bliver til, bliver begyndelsen på spillernes voksende modstandsvilje, og snart forsvinder endnu en spiller, og endnu én…
Kun én spiller overlevede juntaens udrensninger, og det er hans historie, vi bliver vidner til. 
Det er kort, det er grusomt, det er ondt, det er bevægende, og det er en lille bog med en stor fortælling om en kamp, vi ikke må glemme. 

God læselyst!

Susan

Materialer