Få en Michelin-stjerne i dit eget køkken

Michelinstjernerne dalede ned over danske gourmet-kokke, men du kan blive en stjerne i dit eget køkken

Danske kokke holdt vejret, da årets Michelin-stjerner, den højeste anerkendelse i kokkekredse, blev uddelt og flere danske kokke og deres restauranter blev belønnet for deres anstrengelser. Listen over hvem der blev tildelt Michelin-stjerner er lang og igen i år blev også restauranter udenfor hovedstaden tilgodeset.

Stort tillykke til de dygtige kokke!

Savner du inspiration til din egen madlavning derhjemme, så kig med på boglisten nedenfor. Måske du - og din madlavning - også er på vej mod stjernerne?


Fakta: Michelinguidens historie

  • Den første udgave af Guide Michelin udkom allerede i år 1900. Den udkom på initiativ fra dækproducenten Michelin, der ønskede at de franske bilejere kom ud på vejene - hvor de sled deres dæk, så de skulle købe nye.
  • De første danske Michelin-stjerner blev uddelt i 1983. Her fik La Cocotte og Kong Hans' Kælder en stjerne hver. Kong Hans' Kælder er den dag i dag stadig en del af Michelin-guiden.
  • I 2018 fik 25 danske restauranter - og en færøsk - til sammen 31 stjerner.
  • Geranium fik i 2016 - som den første danske restaurant nogensinde - de maksimale tre stjerner.
  • I 2015 fik Frederikshøj i Aarhus som den første restaurant uden for København en Michelin-stjerne.

    Hvem der fik årets stjerner kan du se på listen her

Fakta: Det betyder Michelin-stjernerne

Restauranter med en Michelin-stjerne er blevet fundet værdige af guidens inspektører. Det er ofte mennesker, der har flere års erfaring fra restaurant- eller hotelskoler samt flere års erfaring fra branchen. Dertil kommer et halvt års intern uddannelse, hvor man lærer, hvordan maden skal bedømmes.

Michelinguiden vurderer mad efter fem kriterier: Råvarernes kvalitet, "håndværket", "personligheden", hvad man får for sine penge og kvalitet over tid - at restaurantoplevelsen er lige fantastisk uanset hvornår man besøger den.

En bedømmelse kan resultere i ingen, én, to eller tre stjerner. Stjernerne er udtryk for at restauranten er:

    1 stjerne: "en rigtig god restaurant i sin kategori"
    2 stjerner: "en omvej værd"
    3 stjerner: "værd at rejse efter"

Den fulde liste over danske Michelin-restauranter kan du se her


Oprindeligt skrevet af Randers Bibliotek

Materialer