
Den lille Hamlet på Prærien
Nicklas anbefaler Cormac McCarthy.
En blanding af westernfilm og Shakespeare
Cormac McCarthy er helt klart en af mine yndlingsforfattere.
Det er nok fordi hans bøger har en original sammenblanding af nogle af de ting, der fascinerer mig mest: Det vilde vesten, USA's historie, sære hovedpersoner og de helt store eksistentielle spørgsmål om godt og ondt.
Og så elsker jeg hans måde at skrive på – fuldstændig rå og skåret indtil benet, så kun det mest nødvendige står på siderne.
På trods af den stramme og sparsomme skrivestil er alle Cormac McCarthys bøger enormt stemningsfulde og med spændingsfyldte plot, hvor alt er på spil for hovedpersonerne.
Samtidig er de dystre, eftertænksomme og går i dybden med alle detaljer – lige fra den mad der spises på en diner i ørkenen, til de biler der køres i – så man som læser føler sig fuldstændig til stede og indhyllet i handlingen.
Gotisk sydstatslitteratur
Stilmæssigt ligger Cormac McCarthy i forlængelse af andre gotiske sydstatsforfattere som Flannery O’Conner og William Faulkner.
McCarthy er født i 1933, udgav sin første roman i 1965, og ligesom sine forgængere har han stort set boet hele sit liv i de amerikanske sydstater blandt de folk, tragedier og landskaber, som er udgangspunktet for de bøger, han fortsat skriver på en gammel Olivetti-skrivemaskine.
To nye bøger for første gang i 16 år
Siden ’Vejen’ fra 2006 har der været stille fra den sky amerikaner, men inden længe kan du læse hele to spritnye bøger på dansk af den snart 90-årig McCarthy. Dobbeltudgivelse med bøgerne ’Passageren’ og ’Stella Marris’ udkommer nemlig den 4. maj på Gyldendal og vil snart være at finde på bibliotekets boghylder.
I mellemtiden kan du slå ventetiden ihjel med 3 genudgivede romaner fra sydstats-forfatterens grusomme, filosofiske og smukke bagkatalog.
Du kan også reservere og læse begge nye bøger på originalsproget her.
Nr. 1: Ikke et land for gamle mænd
Thriller-western om flugt og ubegribelig ondskab.
Historien foregår i Texas i 1980 med ørkenstemning og masser af vold.
Omdrejningspunktet for volden og andre grusomheder er narkohandlen i grænselandet mellem USA og Mexico. En dag finder den stoiske texaner Llewelyn Moss en kuffert fyldt med penge.
Llewelyns livssituation er trængt, og han beslutter sig for at beholde pengene. Det betyder dog, at han sætter alt på spil, for Llewelyn finder snart ud af, at en mand – selve inkarnationen af ondskab – ikke lader noget som helst stå mellem sig selv og kufferten med penge.
Nr. 2: Vejen
Postapokalyptisk historie om en far og hans lille søn, der vandrer mod havet som nogle af de sidste mennesker tilbage i USA efter en stor atomkatastrofe.
Her skruer McCarthy helt op for de eksistentielle grublerier, bl.a. om hvorfor man holder sig i live, når man har mistet alt, og hvad der får mennesker til at vælge det gode, når vold og ondskab er det letteste middel til at overleve.
’Vejen’ er både mørk, grusom og dyster, men også en intelligent, smuk og rørende lovprisning af kærligheden.
Bogen er også filmatiseret med Viggo Mortensen i hovedrollen og kan ses på filmstriben her.
Nr. 3: Blodets Meridian
Et af McCarthys hovedværker og hyldet som en af de vigtigste bøger om det vilde vestens historie.
Bogen baserer sig nemlig på sande begivenheder omkring 1850’erne, hvor en forfærdelig bande dræbte og lemlæstede oprindelige amerikanere og solgte deres hovedbund på bizarre markeder.
I McCarthys historie følger vi den moderløse dreng, som stikker af hjemmefra og kommer med i den grusomme bande.
Bogen kan ses som en slags anti-western, hvor den vold som europæerne begik for at indtage Vesten bliver kritiseret frem for hyldet.
Jeg håber, du har fået lyst til at læse en eller flere af Cormac McCarthys dystre cowboyhistorier, og jeg håber vi ses på biblioteket, hvor vi kan vise dig flere gode gotiske romaner fra de vilde og fascinerende sydstater.