Stjernehimmel i baggrunden med teksten bøger med mange stjerner i forgrunden

Bøger med mange stjerner

Af Anonym (ikke efterprøvet)
27.03.19
Her præsenteres nogle af de nyeste bøger, der er blevet beriget med masser af stjerner af anmelderne.

Fortielsen af Marijke Schermer

Emilia blev voldtaget få dage efter hun mødte sin mand, men fortæller det aldrig. Flere år efter dukker traumerne op, og hendes ægteskab sættes under pres. Kan man leve med så stor en fortielse for sin elskede? Emilia har det hele, mand, børn og et hus på landet. Et teaterbesøg i Amsterdam og en i sig selv harmløs oplevelse, vækker pludselig erindringen om overfaldet for 12 år siden.

Fortielsen er en intens psykologisk historie om en kvinde, der nægter at lade sig definere af det overgreb, hun som ung var udsat for. Men hvad sker der, hvis man gør det? Hvor kommer man hen i sit liv? Med sin stærke kvindeskildring henvender Fortielsen sig til samme læsergruppe som Elena Ferrantes romaner.

” Kompositorisk er romanen meget velskabt, helt oplagt filmmateriale, bliver jeg ved med at tænke. Forholdet mellem nutid og erindring er afstemt, så personerne får baggrund, uden at fortælleren lader sig rive med af detaljer.”

Politiken - 4/6

 

Oplyst af Tara Westover

Tara vokser op i Idaho, med fanatisk religiøse forældre og en voldelig bror. Fortællingen er om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden. Det er en beretning om stærk familieloyalitet og den sorg, der opstår, når man bryder båndene til sine nærmeste. Skrevet med den største indsigt giver bogen et billede af, hvad uddannelse og læring betyder for et menneske.

”Oplyst er ikke et bittert opgør med " indskrænket tro" fra en person, der nu er ankommet til videnskabens oplyste haller og véd bedre, men en intens historie om en opvækst, der nok var særlig, men trækker brede spor tilbage i amerikansk historie.” Kristeligt dagblad – 5/6

 

Terroristen fra Nørrebro af Louise Dalsgaard

Med udgangspunkt i de dramatiske 13 timer 14. februar 2015, hvor politiet jagtede gerningsmanden bag danmarkshistoriens alvorligste terrorangreb på Krudttønden og synagogen i København, oprulles politiets arbejde og efterforskning – og afslører nye og skræmmende detaljer om Omar el-Husseins terrorplanlægning.

Bogen fokuserer på en af de største trusler i Europa lige nu: Når især unge mænd fra bandemiljøet bliver militante islamister, der begår terror og bliver et wake up call for myndighederne, der iværksætter den ene lovændring efter den anden for at forhindre flere angreb. Spørgsmålet er, om politikernes tiltag stopper den næste terrorist i en tid, hvor truslen konstant er under forandring?

”En fortælling, der kan hjælpe os andre til at forstå, hvor kompleks kampen mod terror er, og hvordan vi i fremtiden forhåbentlig kan forhindre, at det sker igen.” Politiken – 5/6

 

Jeg lever af Gitte Holtze

Efter en skilsmisse og hendes fars dødsfald står Gitte Holtze et mørkt sted i sit liv. Hun beslutter derfor at tage på vandretur, helt præcist den længste vandrerute i verden på 4265 kilometer. Ruten går fra Mexico til Canada og på hendes tur gennem den barske natur bearbejder hun sin sorg og vender langsomt tilbage til roen.

”Man får lyst til at tage på vandretur. Lyst til at udforske den store, vilde smukke natur, om end ad mere ydmyge ruter. Lyst til at begrænse sit forbrug. Droppe brokkeriet over ligegyldigheder. Lyst til at opsøge krøllede små samfund og møde fremmede mennesker med sjove, mærkelige liv a la dem forfatteren møder undervejs. Måske vil man efterfølgende komme hjem som et mere afklaret menneske. Som det skete for Gitte Holtze, der blandt andet besluttede sig for at sælge sin lejlighed og flytte ud af byen. Og hvem kan ikke bruge mere afklaring. Plus ro i hoved og sind.” Berlingske - 4/6

 

Vinter af Ali Smith

Dette er en roman om en dysfunktionel jul i en dysfunktionel familie i et dysfunktionelt England i en dysfunktionel verden. Sophia Cleaves har inviteret sønnen Art og hans veninde til at holde jul hos sig i sit store hus i Cornwall. Hun får også ufrivilligt besøg af sin søster Iris, som hun ikke har set i 30 år. Iris er netop vendt hjem fra Grækenland, hvor hun har hjulpet migranter i land. Med sig har hun sønnen Alex, der ved et busstop samler den kroatisk student, Lux, op og betaler hende for at spille hans kæreste i helligdagene.

”Det er langtfra hele historien. Men det er en væsentlig del af Ali Smiths lyskunst, at hun konfronterer tunge emner og sammenvæver en rigdom af litterære referencer, samtidig med at hun formår at gøre det på en mærkelig fnuglet, vidunderlig måde; det personlige og det politiske danser let om hinanden, som dalende snefnug i romanens vinterlige landskab.” Weekendavisen

Materialer