Anden Verdenskrig - ude og hjemme

I anledning af 80-året for Besættelsen

Anden Verdenskrig - ude og hjemme

”I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig”

Kilde: https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/befrielses...

Sådan lød befrielsesbudskabet onsdag den 4. maj 1945 om aftenen, hvorefter jubel brød ud landet over. De ”Fem forbandede år” var endelig ovre.

I år er det 80 år siden, Tyskland besatte Danmark og ændrede vores land for altid. Siden er der skrevet mangt og meget om krigen, som til stadighed optager den samlede menneskehed her 80 år senere. 

I dette tema sætter vi fokus på forskellige aspekter af krigen. Bliv inspireret til at læse nogle af de mange rørende og intense personlige beretninger fra Anden Verdenskrig her og find inspiration til læsning om at være barn under Besættelsen her. Litteraturformidlerne anbefaler tre gode romaner om Besættelsen i Danmark, en om en modstandsmand, en om en opdager fra politiet og en om den omdiskuteret politiker, og vi har fundet nogle af vores yndlingsromaner om krigen fra resten af Europa, som heldigvis er at finde på eReolen. Læs om dem her.

Ønsker du flere tips til litteratur om emnet, kan du klikke ind på Forfatterweb, der guider dig til ældre og nutidig litteratur om Besættelsestiden. Læs mere her.

Og så er den danske ”Flammen og citronen”, klassikeren ”Den store flugt”, den Oscar-vindende ”Sauls søn” og den rørende dokumentar ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme” blot nogle af de fremragende og rystende film om Anden Verdenskrig, du kan finde på Filmstriben. Find temaet om Besættelsen her.  

Materialer