Bystemning, paris, mand cykler

Alverdens storbyromaner

18.07.19
Vi guider dig her til gode bøger, som foregår i spændende storbyer.

Gå på opdagelse i storbylitteraturen, find inspiration til din rejse og reservér bøgerne nederst på siden.

New York: Åben by af Teju Cole

New York folder sig ud for fødderne af den unge nigerianske studerende, Julius, som vandrer byen tynd og tænker over sin opvækst og sit forliste parforhold. Henover et år følger vi ham, mens han falder i snak med forskellige mennesker på gaden, møder kvinder og besøger sin gamle og syge underviser. Beskrivelserne af byen og af den rodløse Julius er eminente, og rytmen i bogens natlige vandringer følger byens puls på en vildt forførende måde.

Tokyo: I misosuppen af Ryu Murakami

En af Japans mest læste forfattere, Ryu Murakami (ikke at forveksle med den internationale superstjerne Haruki Murakami), har skrevet en hårdkogt og nervepirrende krimi om byens og sindets dybeste afgrunde. Kenji lever af at være lurvet turistguide for vestlige mænd, der er på jagt efter sex og spænding i Tokyos natteliv. Han hyres af den uhyggelige amerikaner Frank til at skaffe adgang til sexklubberne og karaokebarerne. Frank viser sig at være en vanvittig seriemorder, og Kenji vikles ind i den afstumpede og bizarre mands tankespind. Romanen er ikke for sarte sjæle, men den er et velskrevet og medrivende testamente over bagsiden af den stringente japanske kultur.

Bruxelles: Hovedstaden af Robert Menasse

I anledningen af det stort anlagte 50 års jubilæum for EU Kommissionen overvejer man i Bruxelles at gøre Auschwitz til Europas hovedstad for at ære de tilbageværende holocaust-overlevere. I planlægningen af jubilæet forsøger EU’s kulturafdeling at finde en samlende identitet og idé bag det fælles projekt, men det ender i rene absurditeter. Hovedstaden er en komisk skildring af EU’s hovedby Bruxelles, som bliver centrum for magtens vildfarelser. Det er en europæisk samtidsroman, som spejler vores fælles virkelighed og vores fælles udfordringer.

Bangkok: Kakerlakkerne af Jo Nesbø

Den norske ambassadør bliver fundet myrdet på et bordel i Bangkok. Ambassadøren har nære bånd til Norges kristne statsminister, og Harry Hole bliver sendt afsted mod den thailandske hovedstad for at rydde op i stilhed. Men sådan skal det naturligvis ikke gå, for Hole er fast besluttet på at lave en grundig efterforskning og komme til bunds i sagen. Det leder ham ind i Bangkoks underverden, der befolkes af menneskehandlere, korrupte politikere og prostituerede. Sideløbende med plottet er Bangkok flot beskrevet som en menneskemyldrende heksekedel af en storby, hvor politiske interesser og kulturelle baggrunde støder sammen og slår gnister.

London: Hvide tænder af Zadie Smith

Hvide tænder er en varm og underholdende beskrivelse af livet i det multikulturelle London. Vi følger tre familier med vidt forskellige baggrunde; en indisk, en blandet og en hvid familie. De adskiller sig ved deres vidt forskellige levemåder, religion og verdenssyn, men deres skæbner flettes elegant sammen, og fortællingen fokuserer mere på deres fællestræk end på det, som skiller dem ad. Selvom bogen er en udpræget samtidsroman om livet i London, trækker den fine tråde tilbage i tiden til 2. verdenskrig og kolonitiden i Indien, og den giver os dermed en indgående forståelse af familiernes baggrunde.

Los Angeles: Skelletternes by af Michael Connelly

I serien om LA-strømeren Harry Bosch er Skeletternes by et af de mest komplekse og mørke bind. I det bakkede landskab omkring Hollywood finder en hund knoglerne af en 12-årig dreng, som har været forsvundet i 20 år. Fundet vækker Bosch’ egen fortid til live, og mens han efterforsker mordet vælder minderne om en barndom fuld af svigt og vold op i ham. Skelletternes by er selvfølgelig synonym med Bosch’ elskede Los Angeles, og den pulserer løs til rytmen af den melankolske jazz, Harry Bosch sætter på pladespilleren, når livet bliver for tungt at bære.

Paris: Giovannis værelse af James Baldwin

Den amerikanske forfatter James Baldwin skriver forrygende og med stor psykologisk indsigt om begær, selvbedrag og undertrykt seksualitet i 1950’ernes Paris. Amerikaneren David bor i Paris, og på en rejse til Sydfrankrig frier han til sin kæreste Hella. Mens Hella rejser til Spanien, indleder David et forhold til den italienske bartender, Giovanni, og står pludselig forsvarsløs over for det begær, han siden teenagealderen har forsøgt at fortrænge. Portrættet af David, der er splittet mellem samfundets normer og hans egen seksuelle identitet er hjerteskærende, og beskrivelserne af Paris emmer af lige dele skønhed og melankoli.

Berlin: Den våde fisk af Volker Kutscher

Med Den våde fisk kan du dykke ned i Berlins underverden i mellemkrigstiden, hvor kommunister, nazister og korrupte embedsmænd kæmper om muligheden for at overtage magten efter Weimarrepublikkens fald. Den unge Gereon Rath er overflyttet fra Køln til Berlin og får sin sag for, da han skal optrævle en porno- og prostitutionsring, som viser sig at trække tråde til storpolitik. Der er dømt berliner kabaret, skæve eksistenser og højintens spænding i denne burleske noir krimi. Den populære tv-serie Babylon Berlin er bygget på krimiserien om Gereon Rath, hvoraf dette er første bind.

 

Materialer