Årets første bog

Litteraturformidlernes første bøger i 2022

Susan:
Årets første bog: "Vand til blomsterne" af Valerie Perrin

Med anmeldelser som ”den smukkeste roman i verden, der fortjener 10+ ud af 10”, ”medrivende, stemningsfuld og poetisk” måtte ”Vand til blomsterne” være min første bog i 2022. 
Romanen handler om Violette Toussaints liv. Hun er i starten af halvtredserne, bor i en lille fransk by, og arbejder samvittighedsfuldt som kirkegårdspasser i byen. Hun bor i en tjenestebolig på kirkegården og åbner gerne sin dør for sørgende besøgende til de døde, og for graveren, kirketjeneren og præsten. 

Violette giver os et tilbageblik på det levede liv, et stilfærdigt liv fuld af sorger, savn, forelskelse og glæder, skrevet nærmest i dagbogsform, hvor vi i hvert kapitel springer i tid og sted, hvilket på ingen måde ødelægger helheden. En gribende kærlighedsroman om moderkærlighed, ægteskab og tab, fuld af overraskelser, der gør indtryk med sin sanselighed og indlevelse i menneskelivets største glæder og sorger, men også en bog om venskab og styrker i livets sværeste stunder.

Jeg glæder mig til at læse den mest solgte bog i 2020 – og til en masse fransk feel-good med kant.

Sarah:
Årets første bog: ”Det nye mig” af Halle Butler

Jeg er gået i gang med årets første bog – og den har jeg ventet spændt på! ”Det nye mig” af amerikanske Halle Butler er noget så sjældent som en yderst humoristisk og dybt rørende arbejdspladssatire. Vi følger Millie, der er endt i en ødelæggende cyklus af skiftende vikarjobs. De midlertidige jobs er kedsommelige og ydmygende, men Millie holder stædigt fast i håbet om en fastansættelse. For når først hun er fastansat, kan hun blive et helt menneske, optimere sig selv og blive rigtig voksen  - hun kan blive hendes ”nye mig”. 

Halle Butler skriver med masser af humor, men formår samtidig at rette en skarp kritik mod et moderne arbejdsmarked, hvor alt står og falder med individet - og hvor vores berettigelse som mennesker afhænger af vores produktivitet og jobbeskrivelse. 

Kan varmt anbefales til dig, der er vild med samfundssatire og humoristiske bøger med noget på hjerte. Og måske især til dig, der selv har stået som rådvild ung på et utrygt arbejdsmarked. 

Aleksandra: 
Årets første bog: "Broen over Drina" af Ivo Andrić
 
Jeg har for det nye år haft en vision om at læse flere af de helt store klassikere, som blandt andet har modtaget Nobelprisen i litteratur. Min første bog i år har jeg derfor besluttet skulle være ”Broen over Drina” af Ivo Andrić, Nobelprismodtageren i litteratur i 1961. 
Med serbiske rødder bag mig har denne bog længe været på min ”bucket list” over litteratur, jeg gerne vil læse. ”Broen over Drina” er en historisk roman, og selvom romanen oprindeligt er udgivet i 1945, så giver den et skræmmende nutidigt billede af Balkan her og nu. Igennem romanen får man en forståelse af de tre trosretninger og deres konflikter. 

Romanen beskriver igennem en række blodige kronologiske historier, spændingerne mellem trosretningerne på Balkan, og giver et spændende indblik i, hvorfor de agerer, som de gør. Bogen tager udgangspunkt i de tre hovedgrupper i Bosnien: de ortodokse kristne, katolikker og muslimer. Centrum for bogens begivenheder er byen Višegrad i Bosnien samt broen, der bygges over Drina-floden. 

Hvis du kan lide historiske romaner, er den helt klart værd at give sig i kast med. 

Cecilie:
Årets første bog: ”Ar” af Audur Ava Ólafsdottir

Egentlig havde jeg planlagt at starte år 2022 med noget mere muntert end en bog om en selvmordstruet mand. Men jeg har alt for længe gået og sendt lange blikke efter islandske Audur Ava Ólafsdottirs ”Ar”, og heldigvis viste det sig, at en bog om en selvmordstruet mand sagtens kan være livsbekræftende. Og finurlig. Og rørende. Og generelt en skøn læseoplevelse!

Jonas Ebeneser er i slutningen af fyrrerne og efter en traumatiserende skilsmisse, beslutter han sig for at begå selvmord. Med dette formål rejser han til et borgerkrigshærget land, hvor han indlogerer sig på et faldefærdigt hotel. Inden Jonas kan gøre det, han egentlig kom for, bliver han imidlertid sat i arbejde på hotellet. Hotelpersonalet har nemlig hurtigt opdaget, at Jonas er utroligt handy og kan ordne både lys, vand og varme! 

En skøn bog som også egner sig glimrende til en læseklub.

Tags
Materialer