00’erne genbesøgt

28.05.20
00'erne er meget mere end Buffalostøvler og tribaltatoveringer

I 00’erne var vi vidne til Buffalostøvlernes, lændetatoveringernes og navlepiercingernes storhed og fald. Men hvilke værker inden for litteratur, musik og film prægede egentlig årtiet? Tag med litteraturformidleren Signe på rundtur i 00’ernes kultur. Reservér materialerne nederst på siden.

Ringenes Herre: Eventyret om Ringen (2001)
Start-00’erne var tiden, hvor vi alle sammen glædede os som små børn til årtiets måske mest ubetingede biografsucces. Hvem ville have troet, at en gammel støvet bogserie skrevet af en engelsk sprognørd kunne skabe sådan en eufori 50 år efter sin udgivelse?

Jakob Ejersbo: Nordkraft (2002)
Ejersbos gennembrudsroman Nordkraft tog hele Danmark med storm i 2002 og sikrede den unge forfatter De Gyldne Laurbær i 2003. Den tager tråden op fra bl.a. Jan Sonnergaards forfatterskab og tematiserer rodløse unge, der kæmper med sig selv, misbrug og social stigmatisering.

Jonathan Safran Foer: Ekstremt højt og utroligt tæt på (2005)
Angrebet på USA d. 11. september 2001 destabiliserede den verdensorden vi kendte og slog betydelige revner i det internationale samarbejde. I midten af 00’erne tog danskerne hjerteligt imod Safran Foers fantastiske historie om lille Oskar, som mistede sin far i det skelsættende angreb på World Trade Centre.

Amy Winehouse: Back to Black (2006)
Den unge talentfulde sangerinde med den store stemme led en barsk skæbne, men hun nåede på kort tid at ændre musikbranchens opfattelse af, hvordan et pophit kunne lyde og hvad det kunne handle om. Med inspiration fra dyb amerikansk soul og rhythm and blues skabte hun store lytteoplevelser for en hel generation af unge.

Maja Lee Langvad: Find Holger Danske (2006)
Digtsamlingen som for mange markerede genkomsten af det politiske i dansk litteratur. Langvad tematiserer danskhed, racisme og nationalisme i takt med, at hun tager livtag med sin egen adoption fra Sydkorea. 

Vampire Weekend: Vampire Weekend (2008)
I USA blev indie-rock for alvor slået fast som musikgenre i 00’erne, og de unge mænd fra Vampire Weekend slog eftertrykkeligt igennem med deres selvbetitlede album. Musikken kombinerer 80’er nostalgi med afrikanske og caribiske rytmer på hip New Yorker manér. 

Lars von Trier: Antichrist (2009)
På falderebet i 00’erne udsendte Lars von Trier filmen Antichrist, der i vanlig Trier stil provokerer, imponerer og udfordrer sit publikum. Et sørgende storbypar tager ud i en isoleret hytte for at komme på afstand af deres søns tragiske død, men naturen og sorgen indgår en alliance og æder sig på ubehagelig vis ind i deres liv. Se eller gense den, hvis du tør at se din inderste frygt i øjnene.

Karl Ove Knausgård: Min kamp (2009)
I slut-00’erne kom første bind i Knausgårds ambitiøse romanserie, som tog læsere og anmeldere med storm. Den er skoleeksemplet på den selvbiografiske vending i litteraturen og repræsenterer altså den bølge af romaner fra 00’erne og frem til nu, som tager udgangspunkt i forfatterens eget liv. Serien er blevet kaldt ”en sejr for romankunsten”.
 

Tags
Materialer