Gyserfilm der vil noget

Til dig der måske normalt går uden om genren

Hvis du leder efter en helt klassisk gedigen slasher gyser i stil med Halloween og Scream, så er det her ikke listen for dig. Medmindre du tør vove dig ud i en anderledes oplevelse, hvor gyserfilmene ikke kun er gys, men også film der vil noget. Fortælle dig noget. Og selvom det selvfølgelig er en del af gengren at du også gerne skulle blive lidt bange, så har de fleste af filmene faktisk en anden mission: At pege på nogle af de dele af vores samfund og os selv, som vi normalt ikke er så glade for at se i øjnene, men som gør os så forfærdeligt meget klogere når vi tør gøre det.

Tør du?


A Girl Walks Home Alone at Night
Denne film er blevet beskrevet som ”den første iranske vampyr Western”. Og det er nok en beskrivelse der kan dele vandende. Men bliv lige hængende, inden du tænker ”Nej tak!” til denne sort-hvid (ja, vi kan lige så godt få alle kortene på bordet) perle af en film. For den kan virkelig noget. Det er ikke kun en forførende fortælling om en blodsugende, skateboard kørende, slør bærende, kvindelig vampyr. Det er også en intelligent diskussion om magt, oprør, køn og seksualitet.

The Babadook
”If it’s in a word, or in a look, you can’t get rid of the Babadook.” Denne sætning kender de fleste der har set den australske psykologiske gyser The Babadook, og den passer, for det her er en film der bliver hængende hos én. Men på den bedste af alle måder, for selvom handlingen i filmen drejer sig om det klassiske monster under sengen, som man bare ikke kan slippe af med, så stikker de underliggende temaer meget dybere. Det er en smuk og kunstfærdig film, om de monstre vi er nødt til at leve med.

The Cabin in the Woods
Hvis du ikke har set The Cabin in the Woods og en ”ven” er så tarvelig at forsøge at forklare dig handlingen, så hold dig for ørene. Så hvad kan man sige om denne film, uden at sige for meget? Hvis du har en svaghed for de klassiske amerikanske gyserfilm, men også bliver lidt træt af den måske forudsigelige morder-jagter-unge-i-en-skov-fortælling, så er det her filmen for dig. Og hvis du undervejs regner ud hvor filmen er på vej hen eller hvor den skal ende, så er du nok den første og eneste.

A Ghost Story
Det kan faktisk ikke blive mere klassisk, end et spøgelse med lagen over hovedet, og sådan et finder du i denne film. Selv titlen leger med det simple og klassiske gyserbillede; A Ghost Story. Ganske enkelt. Bortset fra, at det er det overhovedet ikke, for filmen bruger kun gysergrebene til at fortælle om hvordan de uhyggeligste hjemsøgelser pludselig kan findes i hverdagen. Som når man finder kærligheden og pludselig miste den til døden. Hvis du er til det mere kunstneriske og dramatiske gys, så er A Ghost Story din film.

Troldjægeren
Oppe i Norge, der boede tre trolde. Sådan lyder den danske børnesang, men hvad ved vi danskere egentlig om trolde? En hel del mere efter at have set denne norske mockumentary! Spørgsmålet er dog, om nogle ting bare bør forblive gemt i de store skove mod nord. Det er også spørgsmålet i den skæve Troldjægeren, der både charmerer og skræmmer, mens den afslører Norges største statshemmelighed: Trolde findes og de er ikke de små hyggelige typer fra børnesangen..
Lån den HER

What We Do in the Shadows
Her bevæger vi os en smule væk fra gysergengren, for i virkeligheden er What We Do in the Shadows nok mest en komedie, men den er fuld af vampyrer, varulve, hekse og hvad der ellers plejer at kravle rundt i skyggerne, så den får en plads på listen. Vi har fat i endnu en mockumentary, der i dette tilfælde følger et kollektiv med alle de dertilhørende konflikter om rengøring, personligt space, drømme om fremtiden og kedsomhed i nutiden, hvem der må spise vis gæster og om det er dårlig stil at forvandle sig til en flagermus midt i fællesmøder.


Andre nævneværdige

A Quiet Place
Tager ”Show it, don’t tell it” til nye højder. En anderledes langsom gyser, der får de små hår til at rejse sig.

10 Cloverfield Lane
En film der hele tiden drejer din psyke rundt i et spil om hvad der er op og ned, rigtigt og forkert og hvem man i sidste ende kan stole på.

Midsommar
Få den nu bare set. Den er lige så skør og underholdende, som hypen indikerer.

It follows
Leger med de klassiske amerikanske gyserkneb, men på en helt igennem original facon. Den er ret ny, men bliver allerede opfattet som lidt af en klassiker.

Get Out
Hvad er mest skræmmende: En familie der forsøger at slå dig ihjel eller racisme? I Get Out er det én og samme ting.

Materialer