Gode film til Kvindernes Kampdag

22.02.21
I anledning af Kvindernes Kampdag 2021 får du her tre gode film fra Filmstriben, der kan varme dig op til kampdagen.

Vi starter med en overset Hollywood-perle, nemlig Alletiders kvinder (20th Century Women). Annette Bening piller hovedrollen som Dorothea, der bor alene med sin teenagesøn. Huset frekventeres af stærke kvinder, men Dorothea er nervøs for at sønnen ikke har en tydelig faderfigur. Hvordan skal han lære at blive en rigtig mand? Filmen foregår i slut-70ernes Californien, og netop den baggrund er en vidunderlig ramme for knap to timers filmoplevelse.


Sidste år døde den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg, der har tjent som forbillede for mange unge amerikanske kvinder og mænd. Hun var en figur der i manges øjne smadrede glasloftet, og efter at have indledt en karriere i en tid hvor kvinder stort set var ikke-eksisterende i det amerikanske retssystem steg hun til én af systemets allerhøjeste poster. Dokumentarfilmen RBG fortæller Ginsburgs historie på en lidt konventionel og amerikaniseret facon, men man kan ikke underkende hovedpersonens status og betydning.


Langt fra den opmærksomhed som Ruth Bader Ginsburg modtog, men ikke mindre bemærkelsesværdig er historien bag dokumentarfilmen Til Sama. Filmen foregår i Aleppo under krigen i Syrien, og er konstrueret af optagelser lavet af Waad, der er mor til Sama på 1 år. Sama er Waads og hendes mands lyspunkt midt i ødelæggelsen, og Waad filmer de sidste dage af kampen om Aleppo i Syrien, så Sama har et videodokument til minde om sine forældre, hvis de skulle miste livet i krigen. Samtidig forsøger Waad igennem filmen at give sin datter en forklaring på hvorfor nogle mennesker bliver i Aleppo trods de urimeligt hårde odds.