Filmperler til pinsen

21.05.21
Filmstriben er altid leveringsdygtig i kvalitetsfilm. Vi anbefaler fire af de bedste.

Hvilken bedre måde at nyde pinseferien på end med en god film? Filmstriben gemmer på noget til enhver smag, så her får du fire vidt forskellige bud på nogle af de bedste spillefilm du (måske) endnu har til gode.


Vi starter med et medrivende drama, som nok kan fange de fleste. Dykkerklokken og sommerfuglen er den virkelige historie om journalisten og redaktøren Jean-Dominique Bauby, der efter et slagtilfælde efterlades lam i hele kroppen. Han er kun i stand til at bevæge sit ene øje, og utroligt nok lykkes det ham og hans læger at finde en måde at kommunikere på. Dette er historien om Baubys kamp for at forstå og accepterer sin barske skæbne. Det er et smukt udført drama, der modtog fire Oscarnomineringer.


Nu vi er ved Oscars, så blev dette års store vinder jo filmen ”Nomadland”, der også indbragte instruktøren Chloé Zhao en Oscar. For tre år siden mener mange at hun blev forbigået ved Oscar-uddelingen, for hendes strålende drama The Rider. Den handler om en ung cowboy, der efter en voldsom ulykke frarådes at fortsætte sin hidtige livsstil. Men hvad nu hvis man slet ikke kan forestille sig at være andet end det, andre siger man ikke længere kan? Dette er igen en film om at acceptere sin skæbne, men det er samtidigt et portræt af en bestemt del af Amerika.

I Gensynet blandet instruktør og kunstner Anna Odell fakta og fiktion, når hun konfronterer de folkeskolekammerater der mobbede hende da hun var barn, ved at filmatisere en fiktiv version af den gensynsfest, som hun i virkeligheden ikke blev inviteret med til. Senere opsøger hun de virkelige personer, og viser dem filmen. Disse møder har hun så også filmatiseret med skuespillere, og disse scener indgår også i filmen. Forvirret? Det forstår jeg godt, men det giver helt og aldeles mening når man ser denne tankevækkende film, der handler om hvordan vores hukommelse former vores selvopfattelse – og den anden vej rundt.

Til sidst bør man unde sig selv at blive åndeløst imponeret af den visuelt overdådige Your Name. Japanerne har en stolt tradition for animationsfilm, der spænder bredt i forhold til aldersgruppe. Filmen handler om to unge mennesker der er bosat i to vidt forskellige dele af Japan, men som på mystisk vis oplever en sær forbindelse til hinanden, uden at de nogensinde har mødt hinanden fysisk. En film der på smuk vis behandler nogle af tilværelsens største spørgsmål, og er vedrørende for alle fra teenagealderen og op.

Og således ønsker vi jer alle en god pinse!