Dokumentarfilm til påsken

08.04.20
Det er ikke uforståeligt, hvis man har haft behov for lidt virkelighedsflugt over den sidste måneds tid. Men nu, hvor vi forhåbentligt snart kan tænke på at vende tilbage til virkeligheden, kan vi passende lade dokumentarfilmen minde os om at verden er meget andet end Corona og karantæne.

Her er fem gode bud på dokumentarfilm der kan ses via bibliotekets adgange:

 

 

Testamentet

(Kan ses på Filmstriben)

En familiesaga, der overgår de fleste fiktionsfilm. Vi følger Henrik, der sammen med sin bror kæmper for at finde hoved og hale i en arvesag, der truer med at splitte deres i forvejen dysfunktionelle familie fuldstændigt fra hinanden. Christian Sønderby Jepsens fremragende dokumentarfilm skildrer hvordan udsigten til en formue kan give håb om et bedre liv, men samtidigt kan bringe de mørkeste familiehemmeligheder frem i lyset. 

 

The Act of Killing & The Look of Silence

(Kan ses på Filmstriben)

Joshua Oppenheimers to sammenhørende dokumentarfilm om folkemordet i Indonesien i 1960erne er så absolut ikke for sarte sjæle, men det er en filmisk oplevelse der kryber helt ind under huden, og som med garanti bliver siddende. ”The Act of Killing” blev nomineret til en Oscar for bedste dokumentarfilm, og fortæller om folkemordet fra de dræbendes perspektiv, mens opfølgeren ”The Look of Silence” flytter fokus til ofrene og deres pårørende.

 

Så meget godt i vente

(Kan ses på Filmstriben og Filmcentralen)

Hvis ovenstående bliver for voldsomt, er der lidt mere ro på Phie Ambos film om Niels Stokholm, der driver et biodynamisk landbrug i Nordsjælland, og er leverandør til en række af Danmarks fineste restauranter. Niels Stokholm er en mand med store ambitioner, og hans vision rækker langt ud over hans egen samtid. Men han må også kæmpe mod systemet for at sikre drømmens overlevelse.

 

Jeg er levende

(Kan ses på Filmstriben)

På 40 minutter kommer Jørgen Leth tæt på digteren Søren Ulrik Thomsen i en form der yder absolut respekt for digterens hverv, og samtidigt skaber en stemning som man nemt lader sig synke ned i. Man behøver ikke være vild med poesi for at værdsætte mødet mellem Leth og Thomsen – tværtimod kan denne skønne lille film sagtens blive en indgang til poesien. Og heldigvis kan vi også tilbyde digital adgang til nogle af Søren Ulrik Thomsens tekster via hjemmesiden.

 

Vesterbro

(Kan ses på Filmstriben)

Instruktøren Michael Noer tegner et portræt af to unge mennesker på grænsen mellem ungdommen og voksenlivet, og alt det kaos der følger med. Det er en medrivende historie, der overrasker i flere omgange hen ad vejen. Det unge par, der er filmens hovedpersoner, var Noers naboer, og filmen opstod da han lærte dem at kende, og begyndte at følge dem med et kamera i hånden.

Og så skal det nævnes at filmfestivalen CPH:DOX holder åbent digitalt hele april måned ud. Her er masser af spændende og spritnye titler at vælge mellem, og på deres hjemmeside er der endda en test, der kan producere anbefalinger skræddersyet til lige præcis dig. Det koster 6 euro at se en film, og indløser du billet, er du med til at støtte festivalen og sikre at den kan vende stærkt tilbage i en fysisk version til næste år.

Materialer