Danmark HAR allerede skrevet Oscarhistorie

23.03.22
Selvom det årlige Oscarshow først er natten mellem den 27 og 28 marts, har Danmark allerede skrevet Oscarhistorie med hele 5 nomineringer

Ved uddelingen i år er den danske film Flugt af Jonas Poher Rasmussen (tilgængelig på DRTV) nomineret for både Bedste Animation, Bedste Dokumentar og Bedste Udenlandske Film - som den første film nogensinde. 
I kategorien Bedste Kortfilm er danske Martin Strange-Hansen nomineret for On my Mind

Når vi går til de internationale nominerede i år, tegner der sig et klart billede af nostalgi. Der er storladne genindspilninger, et nostalgisk nik til klassiske filmgenrer og et comeback fra nogle af filmbranchens aller største filmskabere. 

Herunder har vi samlet en lille liste af fantastiske film - alle tilgængelig på Filmstriben. Forbered dig på Oscarnatten ved at dykke ned i de nomineredes bagkataloger - ja, og spil klog overfor vennerne, når de spørger, hvem i al verden Jane Campion er. Hvortil du så kan svare “Jamen det er da hende, der har instrueret Oscarvinderen The Piano fra 1993” 

The Piano 
Lige præcis Jane Campion er et fantastisk eksempel på, at en instruktør vender tilbage efter mange års fravær fra Oscarscenen. I år er hun super aktuel med den stemningsmættede anti-western Power of the dog, der har inkasseret hele 12 nomineringer. Vi kan derfor kun anbefale, at du ser hendes 3-dobbelt Oscarvindende mesterværk The Piano, der ligger tilgængelig på Filmstriben. 
Filmen er en billedsmuk og barsk fortælling om kultursammenstød og undertrykt passion med 1800-tallets New Zealand som kulisse. 
Campion står også bag den anmelderroste og spændende miniserie Top of the Lake, som du kan låne på DVD på biblioteket. 

West side story
I år er Steven Spielberg aktuel igen igen - denne gange med en genindspilning af musicalen West Side Story. Spielberg er ikke en sjælden gæst ved Oscarshowet, og hans version af filmen har fået fine anmeldelser. Men hvorfor ikke se eller gense originaludgaven fra 1961 på Filmstriben? Filmen blev en kæmpe succes og vandt hele 10 Oscars (ud af 11 nomineringer) - bl.a. for bedste film. Denne version anses stadig for at være en af filmhistoriens helt store klassikere.

Pans Labyrint 
Efter Oscartriumfen i 2018 med filmen The Shape of Water er mexicanske Guillermo del Toro tilbage i kapløbet med filmen Nightmare Alley. En stjernespækket film fyldte med skæve eksistenser og 1940'ernes film noir-stemning. 
Og her møder vi så årets 5. danske nominering. Den gik til Dan Laustsen, som er fotograf på filmen, ligesom han også var det på del Toros tre forrige film. I 2006 instruerede Guillermo del Toro den uhyggelige og eventyrlige fabel Pans Labyrint. som du kan finde på Filmstriben. Filmen er forrygende flot, og en sejr med hele tre statuetter ud af seks nomineringer taler vist for sig selv.
 

God fornøjelse, og vi krydser selvfølgelig alt for at Danmark vinder alle 5 statuetter. 

Materialer