Skolestart, læsestart

12.08.19
I disse dage tripper mange små fødder afsted mod et helt nyt liv med skole i.

Taskerne er næsten så store som huse og plastrene på sommerknæene sidder snorlige.

I skolen skal man lære rigtig meget! Man skal lære de andre at kende, og lære at finde vejen derhen, hvor man henter skolemælk. Og man skal lære hvordan man hurtigst kommer fra rutsjebanen til gyngen, når man leger fange. Man skal også lære at huske sit håndklæde i gymnastik. Og man skal lære at sidde stille i længere tid end man nok er vant til… Og så skal man lære at læse. Det er let for nogen, og svært for andre.

En bog har en forside og en bagside og så er der noget indeni.

I bøger er der tit bogstaver. Alle bogstaverne har form og de har et navn og så har de en lyd. Det er lyden man bruger, når man skal lære at læse. Derfor er det en god ide, når I hjælper jeres barn med den allerførste læsning at I siger bogstavernes lyde. Der findes bøger til den allerførste læsning. Det er små bøger med få og korte ord.

Bogstaverne bliver til ord. Nogle ord kender man og andre ord virker helt hokus pokus. Så må man tale sammen om, hvad de betyder og om der findes andre ord, der betyder det samme eller måske det modsatte. I mange bøger er der flotte billeder og tegninger, som passer til ordene. Der kan også være tegninger som viser noget, der slet ikke er ord for.

Når ordene bliver sat sammen i lange perlerækker bliver de til fantastiske og spændende og sjove og fine fortællinger.

Vi har fundet nogle ideer til bøger I kan tage med hjem og læse i og kigge på og tale om. Nogle af bøgerne har lette korte ord. De kan være gode til den allerførste læsning. Andre handler om at starte i skole. De er gode at læse højt og tale om – så kan de voksne måske forstå det lidt bedre, det der med at være ny i skolen.

Kom ned på biblioteket og lån en bog, eller to… og tal med børnebibliotekaren om læsestart og gode læsevaner og gode bøger.

Materialer