Når porten til de dødes rige står åben

17.10.20
Allehelgens aften, Samhein, All Hallows Eve, Halloween - kært og uhyggeligt barn har mange navne!

Sidst i oktober og først i november er der åbenbart en særlig forbindelse til de dødes rige. Sløret mellem de levendes og de dødes verdener er i denne tid tyndt, så vi kan lettere få kontakt til dem der har krydset grænsen... og de døde kan lettere få kontakt til os!

I den katolske tradition har man brugt disse dage på at mindes og hædre troens martyrer, men i folketroen har den åbne port også betydet, at man kunne få besøg af hjemsøgende ånder og genfærd fra den anden side. Det er ikke altid man har lyst til den slags besøg.

Verden over har man udviklet skikke og ritualer, der skal ære de døde og sikre freden og roen mellem de to riger. De forskellige kultures fejringer og ritualer har flettet sig sammen og i dag er Halloween - All Hallows Eve eller allehelgensaften - blevet en folkelig tradition med aldeles uhyggelige udklædninger, skræmmende udsmykninger, forskrækkelser og klamme kager. I disse dage er raslen med knogler, lysende øjne i udskårne græskar og ækle optog på begravelsespladser helt ualmindeligt almindelige.

I år er der ikke de sædvanlige fejringer af Halloween, fordi vi jo ikke må samles for mange ad gangen. Heller ikke det storartede halloweenoptog i Måløv bliver til noget. Spørgsmålet er om der er restiktioner på den anden side af sløret? Om de samme forholdsregler gælder i dødsriget....

Materialer