Læs "vælgebøger" for dit barn og få en anderledes læseoplevelse!

30.01.23
Livet er fuld af valg og det er disse bøger. For 4 år og op.

Billedbogen ”Hvordan vil du jage et monster?: en vælgebog” af Thomas Knappe begynder historien i en middelalderlig eventyrverden hvor I skal på monsterjagt. Først skal I bl.a. vælge rustning, magiske formularer og madpakke. Derefter kæmper I mod fabeldyr og monstre og til sidst, når dragen er besejret, vælger I en belønning. Der er ingen rigtige eller forkerte valg, det handler i stedet om at lege med fantasien og forestille sig hvad der sker undervejs i historien.

 

 

”På eventyr i rummet” af Lily Murray samt de andre bøger i serien, fungerer på samme måde. I skal vælge hvilken planet I vil besøge, hvilken rejsemakker osv. Valgmulighederne er skøre og gakkede. Skal I til Enhjørningeplaneten og kæmpe mod en tør toast eller et altædende sort hul? Der er små hjælpespørgsmål undervejs, der hjælper jer med at udbygge og forestille jer hvad der sker, når man f.eks. vælger at spise selvlysende sovs.

I billedbogen ”Det er mig, der er helten! - prinsessen & ridderen” – af Sébastien Pelon bestemmer I om I vil være prinsesse Lila eller ridder Charlie. I tager den orange vej for prinsesse Lila og den gule vej for ridder Charlie. Bogen minder næsten om en labyrint og de valg man tager undervejs kan også resultere i at man ender i en blindgyde. Bogen kan derfor læses flere gange, da den først er læst helt ”færdigt” når Lila og Charlie får hinanden, hele kongeriget og en lykkelig familie.

Bøger hvor man kan påvirke handlingen og prøve sine valg af, er også populære hos de større selvlæsende børn. Der er mange gode titler og børnebibliotekaren hjælper gerne med at finde dem til jer.

Materialer