Delvis solformørkelse på torsdag

06.06.21
Torsdag 10/6 er der delvis solformørkelse i Danmark

Altså månen kredser om jorden. Jorden drejer rundt om sig selv, og den kredser også rundt om solen. 
Solen er vores stjerne. Den er så tæt på os at den giver liv og lys, men heldigvis også så langt væk at vi ikke brænder op. Og det er takket være solen at vi har dage og nætter og at vi kan se noget overhovedet. Det er også solen, der lyser på månen, så vi kan se den tydeligt, for månen har ikke noget lys i sig selv. 

Torsdag 10/6 sker der noget med tre velkendte himmellegemer, altså jorden og månen og solen. Månens bane går ind foran solen, så den kaster skygge ned på vores planet. Solens diameter er ca. 400 gange større end månens, og fordi den - ved et underligt kosmisk tilfælde - også er ca 400 gange så langt væk, ser de lige store ud her fra jorden. Det er også derfor at solen kan blive helt væk bag månen, når der er solformørkelse. Men den totale solformørkelse sker ikke alle steder på jorden, ligesom der ikke er nat på smme tid over det hele. Denne gang er det vildest i Grønland og Canada hvor solen vil være næsten helt væk i nogle minutter, og man vil kun kunne se solens stråler som en lysende ring rundt om månen. I Danmark får vi en delvis måneformørkelse, hvor ca 1/3 af solen er dækket. Prøv at læse nogle bøger om vores solsystem, eller kig på de her hjemmesider - det er aldeles fortryllende og ligeså virkeligt det er, ligeså uforståeligt kan det føles. 

Men husk nu: DU MÅ ALDRIG ALDRIG KIGGE DIREKTE PÅ SOLEN, FOR LYSET ER ALT FOR KRAFTIGT, SELV NÅR MÅNEN DANSER FORBI OG LAVER LIDT SKYGGE!!


https://planetarium.dk/program/foredrag-og-film-den-formoerkede-sol-i-gr...

https://phys.au.dk/sac/outreach-also-in-danish/solformoerkelser-og-maane...

Materialer