Velkommen til Rumkapløb 2.0

Fremtiden er nu. Kom med i kredsløb om Jorden i en Tesla, land på bagsiden af Månen, eller kunne du måske tænke dig en enkeltbillet til Mars? Så læs med her, og bliv opdateret på seneste nyt fra rummet.

Hvad er der sket siden sidst?

Når vi siger "siden sidst", mener vi siden Sovjetunionen skød det første rumkapløb i gang med opsendelsen af Sputnik d. 4. oktober 1957. Et hektisk kapløb gik straks i gang, mellem Sovjetunionen og USA. I første omgang havde den sovjetiske rumfart føringen, med Jurij Gagarins første bemandede mission i rummet. Siden også den første kvinde i rummet med Valentina Teresjkova. Også den første rumvandring stod russerne for, men så kom USA op i momentum, og blev som bekendt de første mennesker på Månen 20. juli 1969, hvor Neil Armstrong sagde de berømte ord: "It's one small step for man, one giant leap for mankind". Rumfærgen og den Internationale rumstation ISS kom til efter det, men i forhold til bemandede missioner til andre planeter eller måner i vores solsystem har ligget stille siden amerikanerne tog afsted fra Månen med Apollo 17, d. 14. december 1972.

Rumfarten bliver mere privat

En af dem, som virkelig har sat gang i det nye rumkapløb, er Elon Musk, som med sit private rumfartsselskab SpaceX, for nylig sendte en Tesla Roadster i kredsløb om Jorden med den største raket der er bygget siden Apollo missionerne i 1960'erne. Opsendelsen har blandt andet sat gang i en mere optimistisk og sorgløs tone i hele rumfartsdebatten. Du kan se Tesla'en i kredsløb om Jorden her. Ud over SpaceX er der kommet flere og flere private firmaer til, som tilbyder at sende ting ud i rummet for en pris. I øvrigt er SpaceX meget åbne i forhold til deres priser, som du kan se her. Så ligger du lige inde med nogle millioner dollars, har du altså mulighed for at sende hvad du har lyst til, ud i rummet.

Kina planlægger ny månelanding

En af de nye spillere på banen er Kina, som planlægger en bemandet mission til Månen i 2018. Indtil videre har de sendt en lille rover, som kører rundt og udforsker Månen.  Senere vil en relæ satellit blive sendt i kredsløb om Månen. Det er nødvendigt, fordi kineserne vil lande på den mørke side af Månen. På den måde kan man hele have kontakt med Jorden. Vores drabant befinder sig i et bundet kredsløb om Jorden, så den vender hele tiden den samme side mod vores planet. Om missionen lykkes, vil tiden vise, det er i hvert fald en ambitiøs plan.

Var det noget med en enkeltbillet til Mars?

Hvis du drømmer om at være den første der sætter fod på Mars, har du nu muligheden for at melde dig under fanerne hos MarsOne. Der er kun ét enkelt lille "men" med missionen: Det er en enkeltbillet. Så du skal nok være virkelig klar til at tage afsted, og være sikker på, at du ikke vil tilbage til Jorden igen. Faktisk er der allerede flere tusind, der har budt ind på rejsen! Grunden til at MarsOne vil lave turen som et One Way trip er, at det er meget dyrt og besværligt at medbringe brændstof til hjemturen. Der er flere andre, der pt. arbejder på en tur til Mars, blandt andet NASA, som vil ande på den røde planet i 2030'erne. 

Er der nogen derude?

Det vil nok altid være spændende at tænke på, om der findes andre beboede planeter "Out there". En af de fantastiske værktøjer vi nu har, for at opdage disse exoplaneter, er Kepler rumobservatoriet, som pr. 1. februar 2018 indtil videre har fundet 3728 planeter om andre stjerner. Nogle af planeterne befinder sig i "Guldlok zonen", som er den afstand fra planetens stjerne, som hverken er for tæt på, eller for langt væk, til at huse liv. Om der findes levende væsener på planeterne, kan endnu ikke måles. Men om ikke så mange år, vil det måske kunne lade sig gøre at måle, om der findes liv på andre planeter.

James Webb rumteleskopet

I løbet af foråret 2019 opsendes James Webb rumteleskopet fra Fransk Guiana. Det kan opdage exoplaneter i endnu højere opløsning end Kepler. Så det bliver spændende at følge, om der kommer nye spændende opdagelser, og om vi finder ud af, om vi er alene i rummet eller ej. Under alle omstændigheder, er det nye rumkapløb i fuld gang i skrivende stund. Så kig ind på biblioteket for at låne bøger om rummet, eller læs artikler eller bøger hjemmefra, med de seneste nyheder om vores univers.

Oprindeligt skrevet af mg, Randers Bibliotek.

Tags
Materialer