Tom Wolfe er død

16.05.18
New Journalism-pioneren og forfatteren bag flere vældige amerikanske romaner døde mandag den 14. maj. Han blev 88 år

 

Tom Wolfe i sit ikoniske hvide jakkesæt

Tom Wolfe var først og fremmest en stor journalist, der som en af de første benyttede sig af virkemidler fra skønlitteraturen til at lave dybdegående og velformuleret journalistik, et projekt han formelt lancerede med antologien og programerklæringen The New Journalism i 1973 (med E.W. Johnson).

Men litteraturen var nu ikke forbilledet: Det gjaldt også litteraturen, at den kunne være bedre, hvis den benyttede sig af journalistiske virkemidler, og Wolfes fiktioner skriver sig klart ind i den realistiske tradition, med historier der går så tæt på virkelige begivenheder og personer som muligt.

Som regel iklædt det hvide jakkesæt, som var hans varemærke gennem flere årtier, har Wolfe lavet utallige observationer og skygget mange forskellige befolkningsgrupper og sociale lag i USA. Man kan knap nok forstå, at sådan en mundering ikke ville skille sig kraftigt ud, hvor han gik, men det var faktisk også pointen, ifølge ham selv: "Det gjorde mig til en Marsmand (...) til en mand der ikke vidste noget og var ivrig for at kunne forstå." (Fra et interview med The Sydney Morning Herald)

Særligt kendt er Wolfes første roman fra 1987, Forfængelighedens bål (eng. Bonfire of the Vanities), der oprindeligt blev trykt i 27 bidder fra juli 1984 til august 1985 i magasinet Rolling Stone. Wolfe redigerede historien kraftigt mellem udgivelsen i Rolling Stone og så den samlede bogudgivelse, men at Wolfe først udgav den serielt, peger også på ét af hans store forbilleder, Charles Dickens. Historien handler bl.a. om 1980'ernes griske forretningsmænd på Wall Street i New York, men det var Wolfes ambition, at romanen skulle være et tværsnit af det amerikanske samfund som sådan, en historie "om socialt og etnisk adskilte verdeners ufrivillige og skæbnesvangre møde" (denstoredanske.dk).

Herunder har vi sammenfattet nogle af Wolfes værker, du kan låne på biblioteket.

Oprindeligt skrevet af Koldingbibliotekerne.

Tags
Materialer