Fik du læst Dødevaskeren?

07.01.19
Sara Omars roman om æresdrab og vold mod kvinder.

Da Dødevaskeren udkom i 2017, gav det ekko på den danske litteære scene. Information skrev: "Den 30. november lød der et knald i den danske litterære andedam".

Anmeldere og læsere blev taget med storm. Det er en grum og barsk læseoplevelse, og bogen kryber ind under huden som en af de bøger  man næsten ikke kan udholde at læse til ende. Samtidig er det en bog, man ikke kan lade være med at læse, eller skal lade være med at læse, for det er en vigtig bog.

Sætter livet på spil for at give undertrykte kvinder en stemme
Dansk-kurdiske Sara Omar debuterer med "Dødevaskeren" og beskriver med indlevelse behandlingen af kvinder i muslimske samfund. Et sprængfarligt emne og Sara Omar har siden bogudgivelsen løbet stor risiko og er under politibeskyttelse.

Bogen solgte i løbet af den første måned 50.000 eksemplarer, og bogen har fået flotte anmeldelser overalt. "Det her er litteratur, der kan ændre vores samfund. Tak for dit mod og vidnesbyrd” skrev Berlingskes anmelder Anne Sophie Hermansen.

Sara Omar er født i Kurdistan i 1986. Som ung måtte Sara Omar flygte fra Kurdistan, bl.a. på grund af Golfkrigen. Hun kom til Danmark i 2001 og studerer statskundskab.

Sara Omar sagde ved bogens udgivelse:
"Forestil jer, at en kvinde kan kaste skam over en hel familie, alene fordi hun er født som kvinde. Forestil jer, at en kvinde er så skamfuld en skabning, at hun ingen ret har over sit eget liv og sit eget køn. Forestil jer, at en mand skal vaske sig, når han har rørt ved en kvinde, fordi han skal renses for urenhed. Forestil jer, at en mand til hver en tid står over en kvinde; at han kan slå, dræbe og udnytte hende, som han vil, fordi han er mand og hun kun en kvinde.
Det er hverdagen for millioner af kvinder verden over i de fleste lande, regioner og millioner af hjem, hvor kultur, mentalitet, religion og livsødelæggende overbevisninger står over alt andet. Det er den hverdag, som min bog skildrer. 
Livet som værende kun en kvinde. Det er en fortælling om skyld, skam og ære. For mange kvinder står valget mellem at leve i fangenskab eller at lide i frihed. Derfor forbliver mange i et mentalt og socialt fængsel, og de vil endda forsvare deres egne fangevogtere til døden."

I 2018 modtog Sara Omar Læsernes Bogpris for romanen Dødevaskeren.

"Dødevaskeren" findes som almindelig bog, Magna Print med stor skrift og som lydbog. Reserver den her. 

Oprindeligt skrevet af gh, Randers Bibliotek.

Materialer