Litteratur i alle regnbuens farver

Anbefalinger i anledning af Copenhagen Pride

Kærlighed mellem mennesker af samme køn er ikke noget nyt fænomen. Det kan de ældste værker i den vestlige litteraturhistorie fortælle os om.

Allerede omkring år 600 f.v.t. skrev digteren Sappho kærlighedsdigte henvendt til kvinder. Hun boede på øen Lesbos og har senere lagt navn til den lesbiske kærlighed. Man ved desværre ikke meget om hende, og store dele af hendes digtning er gået tabt og eksisterer kun som fragmenter. Men hvilke fragmenter!

En af den vestlige filosofis helt grundlæggende værker, Platons Symposion fra 385 f.v.t., handler også om homoseksualitet. Ud over at blive klogere på kærlighedens mange afskygninger kan man i dette meget poetiske lille værk læse om Alkibiades, som Platons hovedperson Sokrates stod i et såkaldt pæderastisk forhold til. Det dækkede i oldtidens Grækenland over et offentligt anerkendt seksuelt forhold mellem en ældre og en yngre mand, hvor den ældre skulle undervise og opdrage den yngre både intellektuelt og erotisk.

Lidt tættere på vores egen tid er det svært at komme uden om den enestående Oscar Wilde. Han var lidt af en stjerne i datidens London og både fascinerede og forargede. Et værk som Billedet af Dorian Gray fra 1890 handler ganske vist ikke direkte om kærlighed mellem mænd, men de mange homoseksuelle under- og overtoner var mere end nok til at udfordre den offentlige moral. Wilde faldt brat fra stjernerne, da han blev anklaget for homoseksualitet og slæbt i retten. Et af bevismaterialerne var et digt skrevet af hans mandlige elsker med den efterhånden meget berømte strofe om en ”kærlighed, der ikke tør sige sit navn”. Efter flere års hårdt straffearbejde blev Wilde aldrig den samme.

En milepæl inden for litteratur om lesbiske og i forhold til at gøre opmærksom på homoseksuelles eksistens overhovedet er britiske Radclyffe Halls Ensomhedens brønd fra 1928. Her er hovedpersonen Stephen Gordon en såkaldt inverteret, datidens medicinske betegnelse for homoseksuelle. Den nu forældede idé var, at den homoseksuelle egentlig blot var en heteroseksuel, der var fanget i den forkerte krop. Romanen er én lang rejse gennem isolation, afvisninger og selvhad og som sådan et kæmpe opråb om at blive anerkendt.

Alan Hollinghurst er en af de nulevende og meget anmelderroste forfattere, der har viet sit forfatterskab til at skrive om homoseksuelle. Har man mod på at læse en engelsk roman, byder hans The Swimming Pool Library på en smuk og lærerig rejse gennem Londons bøssehistorie. Hovedpersonen Will fra den engelske overklasse lever et udsvævende og bekymringsløst liv i det frie homomiljø, før aids-krisen har ramt, men han bliver kastet ud på en dannelsesrejse, hvor han skal lære historien om de mange homoseksuelle, der har måttet lide, for at han kan leve sit frigjorte liv.

Et andet nyere værk, som vi tilbyder de engelsklæsende, er Jeanette Wintersons delvist selvbiografiske Oranges Are Not the Only Fruit, en charmerende coming-of-age-fortælling om en ung pige, der må bryde med sin religiøse familie, mens hun opdager sin kærlighed til en anden ung pige.

Den amerikanske tegner Alison Bechdel har på meget elegant vis brugt den grafiske roman til at fortælle sin egen historie. I Bedemandens datter har vi også at gøre med en ung pige, der opdager og udforsker sin lesbiske identitet. Her kommer netop litteraturhistorien hende til hjælp. 

Édouard Louis, en af Frankrigs unge stortalenter, fortjener også en stor anbefaling. Hans debutroman Færdig med Eddy Bellegueule beskriver indsigtsfuldt, hvad en ung mand må gå gennem som seksuelt afvigende i en lille by i det fattige, nordlige Udkantsfrankrig.

Af nyere danske forfattere kan vi varmt anbefale Bjørn Rasmussens Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet, en yderst stilsikker, grænsesøgende og intens roman om en ung mands ødelæggende og brutale forhold til en ældre mand. I en helt anden boldgade kan vi anbefale den rørende og kærlige Mor og Busser af Kristina Nya Glaffay, der handler om en ny tids familie bestående af to mødre, humoristisk fortalt fra barnets synsvinkel.

For nylig er Leonora Christina Skov brudt eftertrykkeligt igennem med den selvbiografiske roman Den, der lever stille. Her fortæller Skov blandt meget andet om at springe ud og om den svære kamp for at blive accepteret af familien. Hvis man er til lydbøger, kan vi anbefale Skovs egen indlæsning af romanen, en helt særlig, intens oplevelse.

God pride, hvad enten den går gennem litteraturen eller Københavns gader!

Materialer