Benny Andersen
(c) Gyldendal

Og en gang går solen sin runde uden mig

17.08.18
Den folkekære digter Benny Andersen er død, 88 år gammel. Som han selv siger i et af sine digte, så vil solen en dag gå sin runde uden ham. Men han lever videre i vores hjerter

Han har om nogen mejslet sig ind i danskernes bevidsthed som en hjertevarm og dygtig digter. Ikke nok med at han kunne det der med ordene, så de ramte os, men han kunne også sætte musik til. Både sin egne og andres tekster blev løftet op af hans klaverspil. Sådan som han har siddet og poseret ved sit store flygel, er nok sådan, mange vil huske Benny Andersen.

Benny Andersen voksede op i et arbejderhjem, hvor der var trange kår. Han gik ud af skolen efter 7. klasse for at arbejde som cykelbud. Det lå altså ikke i kortene, at han skulle blive digter, musiker og forfatter. Men den unge Benny Andersen var en læsehest. Han slugte den ene klassiker efter den anden og gerne obskure bøger på deres respektive originalsprog. Samtidig var forældrene progressive og havde et stærkt ønske om, at deres børn skulle udvikle sig i en mere kreativ retning. Derfor investerede familien, trods stram økonomi, i et klaver, hvilket må siges at have åbnet en vigtig dør for den unge Andersen.

Senere kom han til at arbejde på et reklamebureau, mens han tog et studenterkursus om aftenen. Så efter endt arbejdsdag på bureauet, var der ikke tid til at slappe af. Han skulle terpe og studere. Men der var åbenbart alligevel noget andet, der optog ham, da han på aftenkurset mødte sin første kone. De kom til at dele en drøm om at studere litteratur på universitetet, men dette kom ikke til at ske. Det afholdt ham selvfølgelig ikke fra at skrive digte.

Resten er historie. Efter en række afslag fra forlag, blev det hans tur i starten af 60erne, et årti der kom til at stå i produktivitetens tegn. I 1972 udkom hans nok mest kendte værk, romanen Svantes Viser. Sammen med musiker og sanger Povl Dissing indspillede de digtene fra bogen. Svantes Viser blev også til en plade, der kom til at stå i utroligt mange danske hjem.

Benny Andersens digte kan der skrives mange sider om. Men nogle af kernebegreberne bag er humor, kærlighed og livsglæde. Det er også en stor visdom, der springer frem af Andersens bogstaver. Vi er mange, der er glade for at have Benny Andersens udvalgte digte til at stå i bogreolen. Endnu flere vil på forskellig vis fortsat kunne glæde sig over Benny Andersens digtning og musik. Det lever og ånder ude i det ganske land. Så Benny Andersen, solen går stadig sin runde med dig.

Æret være hans minde

Oprindeligt skrevet af mm, Randers Bibliotek.

Materialer