100-året for våbenhvilen under 1. Verdenskrig

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.11.18
Søndag den 11. november kl. 11 er det hundrede år siden, våbenhvilen, der førte til afslutningen på 1. Verdenskrig, blev indgået. I den anledning har vi fundet en række romaner og fagbøger, som omhandler 1. Verdenskrig.

Bliv inspireret herunder:  

”Erna i krig” af Erling Jepsen 
Historisk roman. Sønderjyske Erna tager sammen med sin søn Kalle til fronten, da han indkaldes til tysk krigstjeneste under første verdenskrig. Med underfundig humor fortælles om Ernas bidrag til at tyskerne taber krigen.

”Farvel til våbnene” af Ernest Hemingway
Tragisk kærlighedsaffære mellem en engelsk sygeplejerske og en amerikansk ambulancechauffør ved den italienske front under 1. verdenskrig.

”Intet nyt fra Vestfronten” af Erich Maria Remarque
Om rædslerne i Vestfrontens skyttegrave under 1. verdenskrig.

”Den gode soldat Svejks eventyr” af Jaroslav Hasek
En hundehandlers oplevelser som soldat under den 1. verdenskrig er skildret som en underfundig satire over militærvæsenet.

”Vi ses deroppe” af Pierre Lemaitre
Alfred og Édouard har overlevet 1. verdenskrig, men absolut ikke uden mén. Édouard har mistet sit underansigt, sin stemme og sin fremtid. Alfred sin forlovede, sit job og sin stolthed. Tilværelsen synes mere og mere dyster, indtil Édouard får ideen til et helt fantastisk svindelnummer, et fupnummer, som vil ændre alt
Ernst Jünger: I stålstormen.

”Mrs. Dalloway” af Virgina Woolf
En dag i juni 1923 i en engelsk society-dames liv, hendes tanker, følelser og indtryk, medens hun begiver sig gennem Londons West End.

”På denne side af paradis” af F. Scott Fitzgerald
Forfatterens debutroman om livet på Princeton blandt 1. verdenskrigs tabte generation af fashionable og desillusionerede unge, der keder sig.

Fagbøger

”Tommy og Tanne: det store i livet” af Tom Buk-Swienty
Om Thomas Dinesen (1892-1979) og søsteren Karen Blixens (1885-1962) forhold med fokus på førstnævnte og de makabre triumfer, uhyrlige rædsler og altopslugende kærlighedseventyr, han oplever under 1. verdenskrig.

”Hitlers første verdenskrig” af Thomas Weber
Om hvordan 1. verdenskrig forløb for soldaten Adolf Hitler (1895-1945) og de øvrige i det bayerske List-kompagni. Ved inddragelse af beretninger fra flere af regimentets mænd præsenteres mennesket Hitler i et nyt lys og der tegnes et billede af en mand, som altid holdt sig langt bag fronten, når kampene stod på. Skyet af frontlinjesoldaterne og ideologisk uafklaret, hvad der senere fik en afgørende betydning for hans selviscenesættelse som Der Führer.

”Øjenvidner 1914-1918: sønderjyske soldaters beretninger”
Dansksindede sønderjyder måtte mod deres vilje trække i tysk uniform under 1. verdenskrig, hvor 6.000 mistede livet. Denne bog er sammensat af øjenvidneskildringer, som Foreningen af dansksindede sønderjyske Krigsdeltagere nedskrev i perioden 1941-1972.

”Danskere på Vestfronten 1914-1918” af Claus Bundgård Christensen
Historien om 1. verdenskrig bl.a. fortalt gennem breve, dagbøger og erindringer fra nogle af de 26.000 dansksindede, der deltog på Vestfronten på tysk side.

Materialer