Billede af hacker

Forældreguide: Piratkopiering er tyveri… eller er det?

Ulovligt, men nødvendigt nogle gange? Debatten raser endnu engang på nettet.

(Artiklens ordlyd sidestillede oprindeligt piratkopiering med tyveri. Dette er ikke tilfældet og er hermed rettet)

I denne omgang har vi kun et enkelt spil på tapeten (Link: Warhammer – Chaosbane), så derfor vil vi i denne artikel prøve at komme med nogle perspektiver på et kontroversielt emne, nemlig piratkopiering af spil.

Lad os starte med at få en ting sat på plads. Piratkopiering er generelt ulovligt i langt de fleste lande. Det er der ikke den store debat omkring. Hvis du kopierer et spil – om end det er digitalt eller fysisk – bryder du rettighedsloven.

Men hvad med de tilfælde, hvor det ganske simpelt er umuligt at købe det pågældende spil på lovlig vis?

Denne debat har fået nyt liv for tiden, siden Sony meldte ud, at de snart lukker ned for deres digitale butik med spil fra PS3, PS Vita og PSP. Dette har den effekt, at de spil, som man ikke har downloadet til sin maskine inden nedlukningen, ikke længere er tilgængelige – også de spil, du har betalt for en digital kopi af!

Udover det åbenlyse tab af spil, du muligvis har betalt mange penge for, betyder det også at enkelte spil bliver helt umulige at skaffe lovligt fremover, da de kun findes digitalt. Herfra er det kun muligt at købe spillene ved at købe en maskine, hvor spillet er downloadet i forvejen – eller ved at piratkopiere det…

Så her er det så, at man må diskutere, om det er forkert at piratkopiere spillet i stedet for at betale en privat person en mindre formue for en maskine med spillet på. Spillets oprindelige udvikler tjener intet uanset hvad, så hvilken skade vil din kopi gøre?

Der er også de tilfælde, hvor spillets oprindelige ejer ganske enkelt ikke findes mere, eller ikke er interesseret i at bevare spillet for eftertiden. Her må private entusiaster træde til for at disse spil ikke forsvinder for evigt. Selv giganten Nintendo slår hårdt ned på arkiv-kopier af deres gamle NES og Super Nintendo spil, til trods for, at de ikke altid stiller et lovligt alternativ til rådighed.

I de tilfælde, hvor man piratkopierer et spil, der stadig er til salg, er der ikke meget diskussion. Det er ulovligt. Man kan selvfølgelig argumentere mellem, om man "stjæler" fra et stort firma, der underbetaler deres udviklere og overbetaler deres direktører, eller et lille studie, der virkeligt har brug for pengene.

I sidste ende er debatten om piratkopiering aldrig så sort-hvid, som det kan virke.