Billede af spilforside

Forældreguide: The Last Of Us – Part II (PS4)

Et yderst kontroversielt spil af flere grunde

Aldersgrænse: 18 år

The Last Of Us – Part II er, ikke så overraskende, en fortsættelse af kæmpehittet The Last Of Us til henholdsvis Playstation 3 og Playstation 4. Spillet foregår i en verden, hvor en svampeinfektion har inficeret en stor del af verden, og forvandlet deres uheldige ofre til en form for blodtørstige zombier. 

Man styrer primært to karakterer, der er på hver deres side i en konflikt. På den ene side er der Ellie – en af hovedpersonerne fra det første spil – som vil have hævn for drabet på hendes faderfigur Joel – den primære hovedperson fra det første spil. På den anden side styrer man Abby – et muskelbundt af en kvinde, der står bag drabet på Joel, som hævn for drabet på hendes far. (Spillet har et stort fokus på hævn.)

Spillet er ultravoldeligt, og der lægges ikke fingre imellem, når man sniger sig op på en fjende og skærer halsen over på dem, dolker dem i ryggen, tæver dem ihjel eller skyder dem. Der er blod, pludselig død, afbidte fingre, tortur og et enkelt tilfælde af en tydeligt gravid kvinde, der bliver dræbt af Ellie (dog efter at kvinden forsøger at stikke hende med en kniv). 

En af de andre kontroverser spillet har været ude i, er dets portrættering af LGBTQ-personer. En af sidekarakterne er en transkønnet ung mand, der bliver udsat for meget både fysisk og psykisk vold grundet dette. Flere LGBTQ-organisationer har ytret sig om dette, da de mener at det bliver håndteret forkert at en transkønnet karakter kun er med for at blive brugt som ”traume-porno”.

Udover dette, er hovedpersonen Ellie lesbisk og finder sammen med den gravide Dina i løbet af spillet. I en slags pre-epilog, ser man Ellie og Dina leve et nogenlunde roligt liv på en gård efter at Dina har født. Denne historietråd håndteres rimeligt smagfuldt, men der er naturligvis den mørkere side af internettet, der ikke kan klare at der er homoseksuelle med i deres spil.

Spillet har et par sex-scener. Den ene er mellem Ellie og Dina, selvom den dog aldrig bliver særligt eksplicit. I én scene ser man Abby topløs, mens hun har sex med en anden karakter (som i det tilfælde er sin kæreste utro). Denne scene klipper dog også hurtigt til sort. 

Da man blandt andet kæmper mod zombie-lignende væsener, har spillet til tider også meget uhyggelige elementer.

Sprogbruget i spillet er meget groft. Der bruges ofte de ”store” bandeord.

Spillet er absolut beregnet til voksne. Modsat spil som Grand Theft Auto 5, der også hedder 18 år og opefter, så er volden i The Last Of Us – Part II gjort så realistisk som muligt. Dette kombineret med de ovennævnte problematikker og den deprimerende og mørke historie gør, at spillet fortjener sin 18+ aldersgrænse.

Lignende spil: The Last Of Us, Resident Evil 2, Death Stranding

Materialer