Billede af værktøj

Forældreguide: Gør-det-selv-spil

Det er slet ikke så svært at komme igang med at lave spil

I denne udgave af forældreguides vil vi vende tingene lidt på hovedet. I stedet for at skrive om de spil, som jeres børn spiller, vil vi komme med nogle forslag til, hvordan dit barn kan prøve at lave deres eget spil. 

Mange har en idé om, at man skal være en slags levende lommeregner, der ser verden i brøker og vektorer for at kunne programmere et spil.

Dette er langt fra tilfældet! Faktisk er det blevet nemmere end nogensinde, at komme i gang med at prøve sin indre spildesigner af, og stå med et simpelt, men funktionelt spil i løbet af kort tid. De vigtigste redskaber for en kommende spilprogrammør er i dag en basal logisk sans, engelsk og evnen til at bruge google.

Der findes mange forskellige platforme til at lave spil i, og de fleste er gratis at starte med. Til gengæld kræver de fleste af dem, som fx Unreal Engine – det program Fortnite er lavet i – eller Unity3D, at man lærer faktisk tekstprogrammering. 

Derfor kommer her nogle forslag til gode platforme at starte sin spildesign-karriere i:

Scratch:
På hjemmesiden www.scratch.mit.edu kan man meget hurtigt komme i gang med at lave små spil eller animationsfilm, uden at behøve at skrive en eneste linje kode. I stedet fungere Scratch-programmering ved, at man bygger forskellige blokke med ”kode” sammen, for at fortælle spillet fx hvad der sker, hvis man trykker på de enkelte piletaster. Kombineret med en stor samling af færdiglavede spilfigurer, er Scratch meget velegnet til mindre klasser, og man kan endda indstille det til at være på dansk, så man ikke behøver at have en sprogbarriere oveni. Og det er desuden gratis.

Her på Ballerup Bibliotekerne har vi et skoletilbud via ”Skolen i virkeligheden”, hvor vi introducerer skoleklasser til spilprogrammering i Scratch. Så hvis jeres barn går på en skole i Ballerup Kommune, kan de jo foreslå deres lærer, at kontakte os og booke en tid. Vi kan også køre forløbet som fjernundervisning i disse karantænetider.

RPG Maker Serien:
RPG Maker er en serie af programmer, der er meget brugbare, hvis man godt kunne tænke sig, at lave et spil i stil med de gamle JRPG’s (Japanese Role Playing Games) som fx Final Fantasy 6, Chrono Trigger eller lignende.

Det seneste i serien hedder RPG Maker MV, og kan blandt andet købes på Steam - ofte på tilbud. Disse programmer er desværre ikke gratis, men til gengæld får man en tilgængelig platform, hvor man igen ikke behøver at skrive en linje kode (selvom man godt kan). Programmet er på engelsk, så det er mere henvendt mod ældre børn og voksne.

Ulempen ved RPG Maker er selvfølgelig, at det ikke er så fleksibelt ifht. at lave andre slags spil, men hvis man har en episk historie i maven, og gerne hurtigt vil lave et spil omkring den, er det bestemt ikke et dårligt sted at starte.

Disse er blot nogle af de programmer der kan lægge en bund for at forstå, hvordan programmering er bygget op, og kan derfor være et rigtigt godt springbræt til senere at kaste sig ud i mere avanceret kodning. Hvis dit barn bliver fanget af det, kan du med fordel også tage kontakt til foreningen Coding Pirates, hvor børn kan gå til kodning en gang om ugen. Vi lægger normalt hus til Ballerup-afdelingen hver torsdag aften, og fortsætter sandsynligvis ligesådan efter karantænen.