Udstilling: Vi skriver selv vores historie
Udstilling: Vi skriver selv vores historie

Udstilling: Vi skriver selv vores historie

”Peter Øvig Knudsen har skrevet en bog om os og om hans egne meninger. Vi har et bredere sigte. Vi vil skabe grobund for, at vi selv kan fortælle vores uredigerede historier - både de smukke og de grimme.”

BZ’ere har indtaget Ballerup Bibliotek. Ikke med barrikader, men med billeder. I januar og februar kan du på bibliotekets 2. sal se udstillingen ”Vi skriver selv vores historie”, der er en del af et større multimedieprojekt. Med udstillingen og en web-portal, har de samlet over 35 års BZ historie i billeder, film, musik og plakater, og med tiden, fortællinger af BZ’erne selv.

Den tidligere BZ’er og medlem af foreningen bag projektet, Bo Hansted fortæller, at tankerne om at dokumentere BZ historien opstod flere år før Peter Øvig Knudsens bog BZ – Du har ikke en chance – Tag den!. Bogen skabte stor modstand i det tidligere BZ miljø og kritikken lød blandt andet på, at hans fremstilling af miljøet ville blive for præget af hans egne holdninger og at han fik patent på fortællingen om BZ.

Bo Hansted udtaler: ”Vi er ikke imod, at Peter Øvig Knudsen eller andre vil skrive bøger om os, men de kan ikke forvente, at vi har tillid til dem og vil medvirke til deres bøger. Medierne igennem 80’erne var sjældent særlig sandfærdige omkring os eller interesserede i vores historie, så vi har lært af den lektie. Peter Øvig Knudsen er tydeligt blevet meget skuffet over den manglende villighed til at medvirke, hvilket fylder meget i hans bog. Han har så som modtræk kastet sig ud i usande digterier om bla. ledertyper, styring og BZ bevægelsens forråelse og endeligt.

I BZ Portalen ønsker vi at vise noget af den kultur og det liv, der var bag barrikaderne - hvad vi var for nogle mennesker, som offentligheden ofte kun så udstillet med masker på, hvad det var, vi drømte om og forsøgte at skabe og opbygge. Og måske vigtigst af alt: en historie der aldrig endte.”

Hvad læser en tidligere BZ’er

Bo Hansted deltog i bz'elsen af Ungdomshuset i Abel Cathrinesgade og var med i de efterfølgende 10 år af bevægelsens historie, hvor han boede i flere af de besatte huse. Hans opfattelse af de kommunale ungdomshuse i 80’erne var, at de unge havde meget lidt medbestemmelse. I de besatte huse oplevede han nogle helt andre muligheder. Her var det de unge der satte dagsordenen. Med tiden blev drømmen om ungdomshuse også til løsningen på tidens boligmangel, og BZ’erne flyttede ind i husene. For Bo var de besatte huse og BZ bevægelsen et frirum, hvor der kunne skabes og tænkes anderledes, men også en politisk arena, hvor man troede på at verden kunne forandres gennem handling.

I dag er Bo 53 år, far til tre og skolelærer. Men ideologien i BZ bevægelsen har fulgt ham. Han arbejder frivilligt med bl.a. arkivet i bogcafeen i Ungdomshuset på Dorthevej 61, indsamling af materiale til BZ Portalen og med at lave udstillinger om BZ og Ungdomshuset ”Jeg er mine ungdoms meninger tro. Dengang sagde vi: BZ dit liv! og Handling gir’ forvandling. Jeg tror på, at man som individ kan gøre rigtig meget for at påvirke en sag, når man lægger alle kræfter ind. Når man løfter i flok, kan man gøre det der ellers virkede umuligt.”

Hør interview med Bo Hansted og andre om, hvorfor de blev en del af BZ miljøet her

Og hvad læser en tidligere BZ’er så?
”Jeg læser bøger, der har noget på hjerte, der vil rykke sine læsere - bøger der er skrevet i et godt og let forståeligt sprog, der sætter læseren ind i en anden tid, et andet geografisk områdes kultur eller mentalitet og tænkning.”

Bo Hansted anbefaler disse bøger

Tags
Materialer