Lokalpolitiker: Vi skal lære vores børn at være bæredygtige

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.05.18
I april og maj sætter Ballerup Bibliotekerne fokus på bæredygtighed. Vi har derfor spurgt lokale virksomheder, politikere og foreninger, hvad de mener om bæredygtighed, og hvad deres bedste tip til en bæredygtig hverdag er. I dag er det lokalpolitikeren Musa Kekec, der giver sit bud.

Det grønne fokus har fyldt rigtigt meget i Ballerup Kommune, og det kommer det stadig til at gøre.”

Sådan er ordene fra byrådsmedlem Musa Kekec (A). Han havde bæredygtighed som en af sine mærkesager i kommunalvalget i 2017, og han mener, at miljøet burde stå højt oppe på alles prioriteringsliste.

Det er vigtigt at tænke på miljøet, fordi vi ikke skal tage det, vi har, for givet. Jeg har været rundt i lande, hvor der ikke var adgang til rent vand, hvor man ikke kunne drikke vand fra hanen, og hvor floderne var fuldstændig forurenede. Det var faktisk skræmmende, og det fik mig til at værne om det, vi har herhjemme”, fortæller Musa Kekec. 

Ballerup Kommune har udarbejdet Klimahandleplan 2021, hvor de tre fokusområder er varmeproduktion, energibesparelser og transport – indsatsområder der alle har direkte indflydelse på Ballerup Kommunes CO2-udledning. Ballerup er en af Danmarks største erhvervskommuner, og det betyder selvfølgelig, at der er mange der pendler ind og ud af byen, og det påvirker Co2-udledningen.

”Jeg tror faktisk, at det er omkring 34-35.000, der pendler ind hver dag. Det er jo noget, der påvirker både trafikken og miljøet. Vi har nogle erhvervsområder, hvor man begynder at retænke, om der kunne indføres cykler, så folk parkerer et sted og cykler det sidste stykke for at begrænse trafikken”, fortæller Musa.

Bæredygtig opdragelse

For Musa Kekec, der er far til fire børn, er det vigtigt, at man tidligt giver sine børn en bevidsthed om, hvordan man er bæredygtig.

Det er meget vigtigt at formidle det videre til sine børn. En ting er, at jeg kan det. Så kan jeg hjælpe mig selv, men hvis jeg lærer det fra mig, kan det brede sig som ringe i vandet, og så kommer det nok på et tidspunkt til at have en effekt og kan mærkes i det store billede”, forklarer Musa og fortsætter:

”Man skal tale om, hvorfor man gør det. Børnene skal ikke bare gøre det, fordi jeg siger det. Det kan man gøre en eller to gange, men så holder det ikke i længden. De skal lære at tænke sig om og vide, hvilken konsekvens det har.”

Musas bæredygtige tips

1. Drop bilen
”Selvom det er en kort distance, man kører, påvirker det stadig naturen. Både i form af udstødningsgasser, men det er samtidig med til at skabe en ny generation, der er bevidst omkring naturen”, fortæller Musa.

2. Brug genanvendelige vandflasker
Der er nogle, der tænker, at det vand, vi drikker fra vandhanen, ikke er rent nok, og så er det nemmere at købe vand på flaske. Men kvaliteten af det vand, vi har herhjemme, er faktisk høj. Så fyld børnenes drikkedunk op med vand hjemmefra”, råder Musa.

Engangsflasker er desuden noget af det, der bruger længest tid på at blive nedbrudt i naturen. Det tager op til 450 år.

3. Hiv stikket ud
”Vi har alle sammen elektroniske apparater derhjemme, og uanset om de står på standby eller ej, så bruger de jo strøm. Det der med at huske at slukke er vigtigt”, afslutter Musa.