Azab, Emin,Boris

Kender du din grønthandler?

14.02.18
Selvom Ballerup er en lille by, bor der mange mennesker fra den store verden. Mød her Azab, Emin og Boris.

I februar og marts sætter Ballerup Bibliotekerne fokus på det at føle sig fremmed. I den forbindelse har vi spurgt nogle lokale om deres forhold til netop dét emne.

Azab
Azab Kayali har boet i Ballerup de sidste tre år, og hun arbejder til daglig i blomsterbutikken ved siden af biblioteket. I 2014 kom hun til Danmark som flygtning fra Syrien for at starte et nyt liv med sin familie langt væk fra krig og bomber. Men de første dage i Danmark var hårde. Azab havde nemlig i første omgang taget rejsen alene, og hun følte sig ensom og fremmed.

Da jeg kom til Danmark, græd jeg hver dag. Jeg var meget ked af det og ensom. Jeg kendte ikke nogen. De første dage kunne jeg slet ikke åbne min dør. Jeg sad kun og græd. Jeg spiste ikke, jeg drak ikke”, fortæller Azab.

Det var svært at komme til et nyt land alene, forklarer Azab. Og især når man ikke taler sproget. Men i dag bor hun med sin mand og tre børn, og hun er glad for at være her.

”Alle er søde og respektfulde. Jeg elsker at bo i Ballerup.”

Selvom Azab er glad for at bo i Ballerup, savner hun stadig sin familie i Aleppo. Hun har ikke set dem i seks år.

Emin
Emin Mizrak er heller ikke født i Danmark, mens hans historie er helt forskellig fra Azabs. Han har boet i Danmark, siden han var 8 år gammel. Han blev født i Tyrkiet og kom til Danmark på grund af familiesammenføring. I dag arbejder han som restaurantchef i Ballerup.
Den største udfordring i det fremmede land var sproget.

”Jeg snakkede et helt andet sprog dengang. Det var hårdt i starten, men når man er ung og frisk, er alting jo sjovt. Det var først bagefter, man følte sig lidt fremmed”.

I dag føler Emin sig mere dansk end tyrkisk. Han snakker dansk med sine børn, og hvis nogen spørger, hvor han kommer fra, er svaret Ballerup. 

Boris
Boris Drljic kommer fra Bosnien-Hercegovina og har boet i Danmark de sidste 21 år. Han flyttede til Danmark efter borgerkrigen i Ex-Jugoslavien.

"Det var noget lort at være dernede. Så da min kone spurgte mig, om jeg ville med til Danmark, var jeg ikke i tvivl. Selvfølgelig ville jeg det. Væk herfra. Der var ikke nogen fremtid dernede.”

Ligesom for Azab og Emin var sproget det sværeste i starten.

”Jeg følte mig selvfølgelig mere fremmed, da jeg ikke kunne dansk. Det var ikke sjovt. Men alt det, jeg har lært, har jeg lært på arbejdsmarkedet. Jeg opfordrer altid folk til at få arbejde, fordi det er måden, man lærer det danske sprog på”, fortæller Boris.

Det første job, Boris fik i Danmark, var som æbleplukker. Siden da har han arbejdet i Bilka og for Velux Vinduer, og for 11 år siden startede han sit eget busselskab. Busselskabet Borrabus har han stadig, og han har derudover også åbnet sin egen café, Café Iglo i Måløv. I dag taler Boris dansk, og det har gjort den største forskel for hans forhold til Danmark.

”Jeg føler mig ikke 100% dansk, men jeg føler mig godt tilpas her. Jeg føler mig ikke fremmed. Jeg føler mig hjemme her”.

Udstillingen ”100 % Fremmed?” kan opleves på Ballerup Bibliotek, i Hedegårdscenteret og i kulturhusene indtil den 24. februar. 

Se temaside med alle vores arrangementer: https://bib.ballerup.dk/temaer/100-fremmed