Grønt landbrug i Ballerup

Af Anonym (ikke efterprøvet)
02.05.18
I april og maj sætter Ballerup Bibliotekerne fokus på bæredygtighed. Vi har derfor spurgt lokale virksomheder, politikere og foreninger, hvad de mener om bæredygtighed, og hvad deres bedste tip til en bæredygtig hverdag er. I dag er det Rune Sørensen fra Grantoftegaard, der giver sit bud.

Vi har valgt at bygge et biogasanlæg for at gøre vores landbrug bæredygtigt”, fortæller Rune Sørensen. Han er driftsbestyrer på den socialøkonomiske virksomhed Grantoftegaard i Pederstrup, og han har klare holdninger til bæredygtighed.

Han er i gang med at bygge et biogasanlæg ved Ølstykke, så flere økologiske landmænd kan gøde jorden med økologisk gødning.

Så får vi noget supergodt designergødning, som vi kan bruge på vores økologiske marker. Og vi er med til at lave cirkulær økonomi i forhold til bæredygtighed, når vi snakker affald samtidig med, at vi sikrer grundvandet ved den økologiske drift i markerne”, fortæller Rune.

Den økologiske gødning giver oven i købet et højere afkast, så Rune og hans medarbejdere kan køre færre ture med traktorerne, og derfor er det bæredygtigt på flere måder.

Gården startede i 1991 som et kommunalt beskæftigelsesprojekt med særlige krav om grundvandsikring, økologisk drift og sociale arbejdspladser.

Et bæredygtigt tip
Rune har to enkle råd, der kan gøre din hverdag mere bæredygtig.

  • Undgå sprøjtegift i haven. Lad i stedet skvalderkålen gro og glæd dig over mælkebøtterne. Så er der også noget til bierne.
  • Sorter dit affald. Hvis affaldet bliver sorteret, kan vi bruge det organiske i vores biogasanlæg, uden vi får plastikstumper og alt muligt ud i marken. Det er vigtigt at sortere affald ordenligt.

Rune kan mærke, at affaldssortering er blevet mere udbredt og populært.

Min fornemmelse er, at folk har taget det her affaldssortering til sig. Det er meget, meget få, der er ligeglade”, afslutter Rune.