
Elisas 10 tips til en bæredygtig hverdag
Jeg vil skrive om, hvad jeg selv gør og håber, du bliver inspireret af de forslag, jeg kommer med. Signe Wenneberg, medlem af Etisk Råd, skriver i sin lille bog ’Grønne Hverdagstips’: ”Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget”. Her er min huskeliste:
1. Køb økologisk
Det er let i dag at købe økologiske produkter. Vi er også så heldige at have Grantoftegaard tæt på, hvor man det meste af året kan købe øko-grønt samt andre øko-produkter i deres café-butik. Økologiske varer er fri for sprøjtegifte og kunstgødning; i hvert fald i Danmark.
2. Dyrk dine egne grøntsager
Jeg kan kun anbefale at dyrke egne grøntsager, som jeg har gjort siden 2006. Jeg er desværre ikke selvforsynende med frugt og grønt på nær hvidløg, men jeg nyder især mine ærter, stangbønner og solbær, der er nemme at dyrke.
3. Spis mindre kød og fisk
Det kan være svært at undvære kød og fisk, men kød er en stor metan- og CO2-udleder, og fisk kan indeholde mikroplast og kviksølv.
4. Sortér dit affald
De fleste er vant til at lægge aviser og glas i genbrugsbeholdere, og snart skal vi genanvende endnu mere. I min boligforening har vi længe kunne sortere det meste af vores affald.
5. Genbrug og reparér
Hvis vi køber produkter med lang holdbarhed, kan vi være med til at mindske CO2-udslippet. Jeg har en elpisker, der er 40 år gammel, og den virker stadig. Til jul købte jeg julegaver i en genbrugsbutik for 155 kr. til fem mennesker. Køber man tøj i genbrugsbutikker, går man ikke klædt i sidste mode, men man skaber sin egen og er dermed bæredygtigsmart.
6. Køb produkter uden kemi
Vaskemidler og personlige plejeprodukter, der indeholder parfume kan give allergi, så det undgår jeg. Jeg tænker derfor lige så meget over, hvad jeg kommer på huden, som hvad jeg kommer i munden.
7. Undgå E-numre
Mange varer har E-numre, altså tilsætningsstoffer, for at forlænge holdbarheden, give smag, farve, struktur m.m. Jo flere E-numre i en vare, jo kunstigere er den, synes jeg.
8. Palmeolie
Jeg undgår produkter med palmeolie, da det har lang transportvej og kan gå ud over regnskoven. Men det er uhyggeligt, så mange produkter der indeholder palmeolie. Forskere er uenige om palmeoliens sundhed. Jeg foretrækker produkter med olivenolie, solsikkeolie og smør.
9. Tjek altid ingredienslisten
Det er her, du kan læse på varen, om du skal købe den eller ej. Er der E-numre, aromaer og palmeolie i, så kommer jeg den ikke i min indkøbskurv.
10. Del med andre
Min nabo og jeg deler græsslåmaskine og støvsugerslange/rør med hinanden, men også andre ting, vi lige står og mangler. Har du en idé til at leve bæredygtigt, så del den med din familie, venner og naboer. Så vil det brede sig som ringe i vandet.