Den bæredygtige systue

Af Anonym (ikke efterprøvet)
18.05.18
I april og maj sætter Ballerup Bibliotekerne fokus på bæredygtighed. Vi har derfor spurgt lokale virksomheder, politikere og foreninger, hvad de mener om bæredygtighed, og hvad deres bedste tip til en bæredygtig hverdag er. I dag er det Huset Venture, der giver sit bud.

Hos den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture fylder bæredygtighedstanken meget. Det, der startede som en praktisk idé, er blevet til et princip om at være bæredygtig. 

Bæredygtighed på flere niveauer
En af de første ting, man lægger mærke til, er indretningen. Møblerne er genbrugsmøbler fra 70’erne, som er fundet rundt omkring i kældre.

Vi bruger aldrig penge på møbler. Vi vil hellere lave et job, som kan hjælpe en i gang igen”, fortæller Lone Gregaard, afdelingschef i virksomheden.

Og det er netop den sociale bæredygtighedstanke, der fylder mest i virksomheden. Størsteparten af de ansatte i virksomheden har en sygdom eller et handicap, og for Lone Gregaard er det vigtigt, at der også er plads til dem.

Bæredygtighed findes jo både i mennesker og i materiale. Selvom man har en skavank eller udfordring, skal man ikke kasseres. Så skal man bruges igen, så de ressourcer, der er tilbage, bliver genanvendt”, fortæller Lone.

Bæredygtighedstanken smitter både af på Lone og de ansatte. Derfor har de sat et bord op i frokoststuen, hvor de kan komme og aflevere de ting, de ikke længere bruger.

Hvis ingen af kollegaerne kan bruge tingene på bordet, bliver de sendt til en genbrugsbutik, hvor overskuddet går til et børnehjem i Indien.

”En gang imellem kommer folk slæbende med sække af ting, der kan gå til børnehjemmet. På den måde kan man se meningen med det. Tingene bliver meget nære her”, fortæller Lone og fortsætter:

Vi er absolut ikke frelste, men vi er meget praktisk tænkende omkring bæredygtighed. Kunderne får aldrig en plasticpose med hjem. Enten får de slet ikke noget, ellers får de et net, som praktikanterne har syet af rester”, fortæller Lone.

Et bæredygtigt tip
Huset Venture forsøger at genbruge alle materialer. Når man syr, gemmes stofrester og stumper og genbruges til at sy andre ting. Ingenting bliver smidt ud.

Lones tip til at blive mere bærdygtig er enkelt og lige i tråd med systuens ånd:

”Lad være med at smide ting ud. Måske kan det genbruges på en ny måde eller repareres”

Det skal ikke være besværligt eller krævende at gøre det, der er bedst for miljøet.

Jeg synes i virkeligheden, at man skal gøre tingene nærværende. Hvis jeg nu afleverer den her sæk tøj til Røde Kors i stedet for at smide den ud, hvad får de så ud af det? Tænk hele tiden på, hvordan man kan gøre det praktisk for sig selv. Det må ikke blive for fjernt”, mener Lone.

Og hvis man gør det nært og nemt, kommer belønningen i, at man gør noget godt for de næste generationer.

Det kan man gøre på flere måder. Man kan gøre det ved ikke at bruge alt for mange af jordens ressourcer, ved ikke at ødelægge havene med plastik og ved at give mennesker uddannelse, så de kan udnytte deres evner. Det hænger naturligt sammen”, afslutter Lone Gregaard.

 

                        

Gaver der gavner er et af de projekter, som Huset Venture også har startet. Det er firmagaver med bæredygtige produkter, bl.a. insektslik.

Gamle kaffesække, der er syet om til tehætter.

Systuen

Bordet i frokoststuen, hvor alle kan aflevere ting, de ikke længere bruger. Så kan en anden få glæde af det eller det sendes til en genbrugsbutik.