Bag om Dansk Vestindien

28.04.17
Hvordan udstillingen er blevet til på biblioteket

I foråret er Ballerup Bibliotekerne hjemsted for en udstilling om Dansk Vestindien i anledning af 100-året for salget af den danske koloni i Caribien. Udstillingen indgår som en del af bibliotekernes Vestindien-tema, hvor den sammen med en række arrangementer tager os med tilbage til Danmark som kolonimagt.

Udstillingen er sat op af en lille gruppe af bibliotekets medarbejdere, som ved siden af deres øvrige opgaver på biblioteket, har arbejdet med at få tekster, billeder og palmeblade til at gå op i en højere enhed. 

Undervejs har gruppen gjort stor brug af det åbne digitale værksted Makerspace på Ballerup Bibliotek, og det kan ses mange steder i udstillingen. 
For eksempel er de over 100 hvid-grønlige blade, som hænger i loftet over udstillingspunkterne, fremstillet med en af værkstedets maskiner. Bladene er skåret på en laserskærer, og efter det ene minut, som det tager maskinen at skære et enkelt blad ud af karton, har bladene fået et pift med helt almindelig spraymaling, for at give dem det grønlige skær.

  

Flere af skiltene i udstillingen er fremstillet med en kombination af sav, søm og de digitale maskiner. Det er skilteholdere af plexiglas og skiltene, som viser afstandene til øerne og vores kulturhuse, gode eksempler på. Skilteholderne er små og holder andre skilte, så dem har du måske ikke fået øje på – endnu.

De større plakater, med blandt andet tekst om selve salget af øerne, er printet på værkstedets store printer også kaldet en A0-plotter og derefter spraylimet fast på lette plader. Vi nåede igennem test af tre forskellige slags lim, før vi helt lykkedes.

  
  

Nogle af teksterne er dog ikke printet på papir, men på værkstedets vinylplotter og på vinyl med klæbende bagside. Vinylteksterne kan du for eksempel se på 2. sal i Ballerup, hvor du også kan lytte til bevægende og spændende breve sendt fra kolonien til Danmark. Brevene er blevet indtalt særligt til denne udstilling af to af bibliotekets engagerede formidlere i et godt lydstudie i Ungdomskulturhuset Vognporten. 

Endligt fik vi hjælp af Ballerup Museum, som både lod os låne og endda omarrangerer i to store modeller, såkaldte dioramaer, som står i Ballerups foyer og viser slaveroptøjer og proklamationen af slavernes frigivelse.

Mange udstillinger bliver til hurtigere end denne om Dansk Vestindien, men det er efterhånden ofte med hjælp af faciliteterne i Makerspace.

Det åbne værksted Makerspace kan alle biblioteks brugere benytte sig af, når det er bemandet mandag-torsdag kl. 10-18. Her kan du få hjælp af bibliotekets personale til at komme i gang med selv at bruge maskinerne.