frost på gren

Litteraturformidlerne anbefaler: Vinterbøger

26.11.19
Sne og kulde er den bedste undskyldning for at krybe ned under uldtæppet med en god bog

Vinteren står for døren, og det er netop midt i mørket og kulden, at du skal tage litteraturen i hånden og lade den føre dig ind i sindets snelandskaber. Det kan være tankevækkende, gruopvækkende eller måske ligefrem morsomt. En ting er sikkert: vinterens isolerende lag af sne og kulde er den bedste undskyldning for at krybe ned under uldtæppet med en god bog. Derfor anbefaler Ballerup Bibliotekernes litteraturformidlere her de bedste vinterbøger:

Isbrud af Ilija Trojanow
Is og sne er vinterens elementer, men de bliver lige så stille en mangelvare i vores natur. I Ilija Trojanows velskrevne roman Isbrud mister glaciologen Zeno gradvist sig selv i takt med, at han oplever det smeltende Antarktis fra første parket. Den midaldrende forsker har viet sit liv til at studere en schweizisk gletsjer, som for nyligt er smeltet væk. Desillusioneret tager han hyre på et stort krydstogtskib med kurs mod Antarktis, men hans oplevelser undervejs får ham til at miste grebet om sig selv og sit liv. I denne virtuose roman skriver Trojanow om is, så selve sproget smelter. Det er en engageret roman, hvor vi kommer helt tæt på de smeltende isbjerge, mens vi oplever Zenos egen gradvise psykiske nedsmeltning.

Signe

Ondskabens hotel af Stephen King
Lad dig sne inde med denne klassiske psykologiske gyser, som bliver fortalt skiftevist af en mand, en kvinde og deres lille søn. Faderen, som er tørlagt alkoholiker, bliver fyret og er derfor tvunget til at tage et job som opsynsmand på et vinterlukket hotel. Da de flytter ind på hotellet, viser det sig, at sønnen har overnaturlige evner: Han kan fornemme folks tanker og se ud i fremtiden, og han forudser, at det kommer til at gå grueligt galt med sin far. Kings beskrivelse af faderens tiltagende psykose er uhyggeligt præcis. Samtidigt er vintervejret en vigtig medspiller i fortællingen, da kulde og snestorme isolerer den lille familie på hotellet og understreger følelsen af at være fanget – både fysisk og psykisk.

Sarah

Kold dag i helvede af Anne B. Ragde
Er du til rå, intense og erotiske spændingsromaner i vinterkulden, så skal du tage med ud i den nordnorske vildmark sammen med en kvinde, en mand og en flok polarhunde. I bogen omtales de to blot som ”kvinden” og ”manden”, og deres omgang med hinanden kan vist kun beskrives som primitiv. Der er ingen følelser, kun dyrisk sex og en rå hverdag. Mens kvinden er længselsfuld, interesserer manden sig mest for sit hundekobbel, og beskrivelsen af hans forhold til dyrene er genial. Det er en kulderystende dyster fortælling om magt og om dyriske behov. Ragdes familiedrama ”Berlinertrilogi” er slet ikke til at genkende i denne roman, og det er imponerende, hvordan den samme forfatter gennem et stort sprogligt overskud kan skrive to så forskellige genrer frem.

Susan

Toddy Punch af Adam Engel
Nu har efteråret for alvor taget fat og vinteren er lige om hjørnet, men den ydre kulde kan være noget af det hyggeligste, hvis du har styr på den indre varme. Og det er lige præcis det du får med opskrifterne i Toddy punch. Tag en tur rundt i verden eller din egen baghave, for at finde inspirationen til varme drikke eller genopdag nogle af de gamle klassikere som gløgg, toddy og irish coffee. Så kan vinteren godt gå hen og blive dejlig lun i år.

Nina

Materialer